REFRRER:path /

Pohjoinen pisimmällä sote-valmistelussa

Hannu Mustonen

Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltoalueen valmistelu otti torstaina askeleen, kun Oulussa pidettiin 68 kunnan kokous. Palaveriin osallistui noin 350 kuntien edustajaa.

Pohjois-Suomen neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Korhonen (kesk) totesi, että kokous oli historiallinen. Pohjois-Suomi aloitti sote-uudistuksen valmistelun jo elokuussa eikä valmistelu ole edennyt yhtä pitkälle muualla Suomessa.

Korhosen mukaan kuntakokouksen tärkein tehtävä oli saada kunnilta lupa lähteä rakentamaan Pohjois-Suomen sote-kokonaisuutta.

Tavoitteena oli myös tarkentaa kuntien roolia sote-alueen valmistelussa ja luoda valmisteluun keskusteleva, avoin ja luottamuksellinen ilmapiiri.

Kokous päätti, että Pohjois-Suomen sote-alueen valmistelua varten perustetaan poliittinen ohjausryhmä, joka tekee esitykset kuntakokouksille. Ryhmän koko on noin 30 henkilöä.

Ohjausryhmän kokoonpanossa huomioidaan alueittaisuus, pienten kuntien osallistumismahdollisuudet sekä saamelaiset. Asiantuntijajäseninä ovat mukana muun muassa henkilöstön pääsopijajärjestöt, korkeakoulut ja sote-alan järjestöt.

Ohjausryhmä nimeää virkamiespohjaisen johtoryhmän, joka johtaa käytännön valmistelutyötä ja tekee esitykset ohjausryhmälle.

Johtoryhmään kuuluu omistajien eli kuntien edustajia huomioiden kattavasti pienet ja isot kunnat. Johtoryhmän alaisuudessa toimivan valmisteluryhmän asiantuntijat ovat mukana puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Tämän ryhmän koko on noin 20 henkilöä.

Sote-alueen yhteisen valmistelun hallinnollisena organisaationa käytetään Oulun kaupunkia.

Mikäli sote-järjestämislaki hyväksytään, valmistelukokonaisuutta voidaan täsmentää Pohjois-Suomen aluehallintoviraston koolle kutsumassa virallisessa kuntakokouksessa. Se on ohjelmassa toukokuun 13. päivä.

Valmistelukokonaisuus jatkaa, kunnes sote-alueen perussopimus hyväksytään ja sen mukainen hallinto valitaan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti