REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »
Teijo Määttänen
Ympäristöministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen vieraili Kajaanissa kokoomuksen piiritoimistolla. Nuasjärven ranta-asukas Antti Toivanen (keskellä) esitti, että kokoomus keskeyttäisi purkuputken rakentamisen.

Purkuputki ei ole politiikkaa

Sanni Grahn-Laasonen saa päivittäin raportin Talvivaaran tilanteesta. Kovin huoli on vesitase.

Tanja Nuotio

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ei ota kantaa Talvivaaran konkurssipesän purkuputkihankkeeseen.

Nuasjärven ranta-asukas ja rannanomistaja Antti Toivanen esittää ministerille, että kokoomus pistäisi koko putken jäihin ja keskeyttäisi jo käynnissä olevan rakentamisen.

– Ymmärrän paikallisten huolen, mutta purkuputkesta ei tehdä poliittista päätöstä, Sanni Grahn-Laasonen totesi maanantaina Kajaanissa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto antaa päätöksen purkuputkiluvasta huhtikuussa.
Sanni Grahn-Laasonen vieraili Kajaanissa kokoomuksen piiritoimistolla maanantai-iltana vauhdittamassa puolueen eduskuntavaalikampanjaa.

Ennen kansalaistapaamista hän hoiti ympäristöministerin tehtäviä ja kävi keskustelemassa Talvivaaran asioista Kainuun ely-keskuksessa.

– Keskustelimme kevään tilanteesta. Akuutein asia on vesitase. Kaivosalueella on nyt vettä 9,4 miljoonaa kuutiota, mutta sulamisvedet ja sadevedet tulevat lisäämään sitä.

Talvivaarassa voi olla mahdollista tilanne, jossa lisäjuoksutusta tehdään poikkeusluvalla. Sulfaatin osalta lupakiintiö on täynnä.

– Jos avi ei ehdi antaa tai ei anna lupaa lisäjuoksutuksiin, kaivoksella voi syntyä tilanne, jossa lisäjuoksutuksiin joudutaan pykälän sallimalla poikkeusratkaisulla. Tällöin konkurssipesä tekee ilmoituksen juoksutuksesta elylle, joka voi reagoida asiaan.

Grahn-Laasonen toteaa, että Kainuun elylle on turvattu riittävät resurssit – rahaa ja henkilökuntaa – valvoa Talvivaaran asioita.

Talvivaara on työllistänyt koko sen puoli vuotta, minkä Grahn-Laasonen on toiminut ministerinä.

– Ministeriö seuraa tilannetta jatkuvasti, ja saan päivittäin raporttia Talvivaaran tilanteesta ministeriön virkamiehiltä.

Grahn-Laasonen myöntää, että Talvivaara on ollut stressin paikka kaikille niille, jotka ovat olleet asian kanssa tekemisissä.

– Meillä on kuitenkin ollut parhaat asiantuntijat käytössä. Valtio tekee kaikkensa, että ympäristö ei pilaantuisi.

Vaikka hallitus on saanut huonot arvosanat kokoomuksen omiltakin, Sanni Grahn-Laasonen valaa uskoa vaalityöhön.

– Pääministeripuolue haastetaan joka puolelta. Kokoomus nousee rehellisellä puheella ja kovalla kenttätyöllä. Tv-tentit tuovat lisäpotkua.

– Ettehän lakkauta lukioita ja ettehän säästä meistä, Kajaanin lukion opiskelijat Kamilla Rajander ja Johanna Tervo esittivät.

Rajander on Suomen Lukiolaisten Liiton Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja ja Tervo aktiivinen jäsen. Liitto haluaa tavata kaikkien puolueiden ehdokkaita.

– Opiskelun alueellisesta saavutettavuudesta pitää huolehtia, ministeri vastasi.

Opiskelijoiden mielestä hän vastasi ihan hyvin. 6 miljardin valtiontalouden säästöt kuitenkin huolettavat.

Rajander ja Tervo saavat äänestää nyt ensimmäistä kertaa. He eivät vielä tiedä, ketä äänestävät.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »