REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »
Antti Ylönen

Purkuputki etenee rivakasti, tiellä vielä kysymysmerkkejä

Talvivaaran purkuputken
rakentaminen keskeytyy,
jos avi ei anna putkelle
lopulta ympäristölupaa.

Hannu Mustonen

Talvivaaran purkuputken rakentaminen etenee nyt rivakasti, vaikka Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesä ei ole saanut vielä haltuunsa kaikkia putkilinjan maapaloja ja ympäristölupakin puuttuu.

Suunnitelman mukaan ensimmäiset putkipätkät laitettiin kaivospiirin maihin tiistaina. 200 metrin pätkiä on valmiina neljän kilometrin eli piirin alueella kulkevan matkan verran.

Sinällään nopean matkan valmistumista hidastaa väkisinkin se, että Kolmisopen heikkojen jäiden vuoksi putken upotus pohjaan jää tehtäväksi sulan veden aikaan.

Piirin ulkopuolella ensimmäiset putkikuormat toimitettiin tiistaina Tuhkalantien (870) ja Metsäpirtintien risteykseen, missä suunnitelman mukaan alkoi myös 200 metrin pätkien hitsaus.

Kyseisestä pisteestä putkilinjaa raivataan koko ajan kohti kaivospiirin rajaa ja kyseiseltä matkalta konkurssipesä on saanut ostettua kaikki maat lukuun ottamatta piirin viereistä maapalaa.

Toiseen suuntaan ei ole aloitettu vielä edes raivausta ja maapalojakin puuttuu useita. Putken koko matkan hallinta edellyttää reilua 30 maakauppaa, joista puuttuu vielä kymmenkunta. Putkelle kertyy mittaa 18,6 kilometriä.

Tavoitteena on, että juhannukseen mennessä valmis putki ulottuu kaivospiirin rajalta 7,7 kilometrin verran Nuasjärvelle päin. Kokonaan valmista pitäisi olla elokuun lopussa.

Konkurssipesä ei odottele kaikkia maapaloja eikä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupaa, vaan putkea kaivetaan mahdollisimman nopeasti lunastettuihin maihin. Putkilinja ei edellytä rakennusten kaltaista rakennuslupaa.

Projektipäällikkö Kimmo Heikkisen mukaan puuttuvista maapaloista käydään kauppaneuvotteluja, mutta tiukan paikan tullen käyttöoikeus yksityismaille voi järjestyä ympäristöluvassakin kuten sähkölinjoille tai vesijohdoille.

Tässä vaiheessa ei ole pohdittu sitä, mitä putkelle tehdään, jos ympäristölupaa ei järjesty. Se on kuitenkin selvää, että kielteisen luparatkaisun myötä työ keskeytyy.

– Ei kannata jatkaa enää, Heikkinen toteaa.

Upotus Nuasjärveen edellyttää ympäristölupaa ja sitä saattaa vaatia myös upotus Kolmisoppeen. Suurten yleisten teiden alituksesta on jo sovittu ely-keskuksen kanssa ja Heikkinen näkee, että sopu syntyy myös kaikkien metsäteiden omistajien kanssa.

Purkuputken tämänhetkinen kustannusarvio asettuu 5–6 miljoonaan euroon.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »