REFRRER:path /

Raakut kaipaavat pelastajaa Kainuussa

Kainuun jokien niukka raakkukanta ei lisäänny riittävästi, jotta se säilyisi pitkällä aikavälillä. Elvytystoimet ovat tarpeen.

Outi Isokääntä
Kainuun helmenkalastajat -hanke on kiikaroinut raakkukantaa Hyrynsalmen vesireitillä vuosina 2012–2014. Tilannetta on tarkasteltu noin sadasta purosta tai joesta. Eläviä raakkuja löytyi yhdeksästä joesta.

Hannu Mustonen

Kainuun raakkukannan tila ja elvytys ovat aiheena seminaarissa, joka järjestetään ensi viikon tiistaina (4.11.) Hyrynsalmen kunnantalolla. Tilaisuuteen toivotaan kalankasvattajia.

Jokihelmisimpukka sinnittelee Kainuun joissa purotaimenkannan varassa. Niukka raakkukanta ei kuitenkaan lisäänny riittävästi, jotta se säilyisi pitkällä aikavälillä.

Kainuun helmenkalastajat -hanke on kartoittanut raakkukantaa Hyrynsalmen vesireitillä vuosina 2012 – 2014. Tilannetta on tarkasteltu noin sadasta purosta tai joesta.

Raakun toukkia etsittiin sähkökalastettujen taimenten kiduksilta. Aikuisia jokihelmisimpukoita kartoitettiin sukeltamalla ja käyttämällä vesikiikareita.

Eläviä raakkuja löytyi yhdeksästä joesta, mutta nuoria simpukoita havaittiin vain kolmessa joessa.

Jyväskylän yliopistossa on kehitelty menetelmää, missä raakun toukkia tartutetaan istutettaviin lohikalojen poikasiin kalanviljelylaitoksessa.

Istukkaita voisi vapauttaa jokiin, joiden elinympäristö on raakulle sopiva, mutta joissa lajin luontainen lisääntyminen ei enää onnistu sopivien lohikalojen puutteen vuoksi. Kainuun helmenkalastajat -hankkeen työpaja pohtiikin, voisiko tällainen toiminta olla yritystoimintaa ja mitä reunaehtoja siihen liittyy.

Uudet keinot ovat tervetulleita raakkukannan pelastamiseksi, mutta ainoa kestävä suojelutoimi on elinympäristöjen kunnostaminen niin, että nuoret raakut selviävät hengissä.

Ihminen on muuttanut jokihelmisimpukan elinympäristöä jo 1800-luvulta alkaen. Koskia on perattu tukkien uittoa varten, raakkuja on ryöstöpyydetty helmien toivossa, joet on valjastettu energiantuotantoon ja soiden ojitus on tuonut jokiin kiintoaineita ja ravinteita.

Raakku-näyttely lähtee kiertämään Kainuun kirjastoja ja Metsähallituksen luontokeskuksia ensi vuoden alusta.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti