REFRRER:path /
Hannu Mustonen

Rasismin juuret johtavat usein kotiin

Suvaitsevaisen suhtautumisen omaksuminen lähtee yksittäisistä tilanteista ja vanhempien niissä osoittamasta esimerkistä.

Hannu Mustonen

Minkä takia ihmisestä voi tulla rasisti? Walter ry:n työpajavetäjän, amerikkalaisen jalkapallon ammattilaispelaajan Efe Evwarayen mukaan nuorten ylivoimaisesti yleisin vastaus on, että rasistinen suhtautuminen on kotoa opittua käytöstä.

Sama päätelmä kotikasvatuksen oleellisesta vaikutuksesta nousi esiin, kun nuorille tarkoitettujen monikulttuurisuustyöpajojen vetäjät pitivät tiistai-iltana monikulttuurisen vanhempainillan Lehtikankaan yläkoululla (Hauhola). Paikalle saapui hieman yli kymmenen vanhempaa ja opettajaa, kun kutsu tilaisuuteen koski kaikkiaan 500 vanhempaa.

Kahden lapsen äidin Mira Männistön mielestä monikulttuurisuus, syrjintä ja rasismi ovat todella tärkeitä aiheita. Myös hän näkee erittäin ratkaisevana sen, kuinka koti tukee lapsia ja nuoria kohtaamaan monikulttuurisuutta ja erilaisuutta.

– Olen yrittänyt tukea, että hyväksyisivät erilaisuutta, ja olen ollut ihan ylpeä omista lapsistani, Männistö kertoi.

Käytännössä avoimen ja suvaitsevaisen suhtautumisen omaksuminen lähtee yksittäisistä tilanteista ja vanhempien niissä osoittamasta esimerkistä. Kerran Männistö ja hänen tyttärensä huomasivat tumman tytön, joka itki ja pelkäsi kouluun menemistä. Äiti opasti, että tytär voi ottaa tyttöä kädestä ja esitellä kouluympäristöä. Rohkaisun myötä tytär menetteli äidin opastuksen mukaisesti.

Äidin esimerkki suvaitsevaisuudesta ja erottelemattomasta inhimillisyydestä upposi lapsen avoimeen mieleen kuin kuuma veitsi voihin. Varautunut ei kuulu meille -asennoituminen olisi antanut aivan erilaiset eväät erilaisuuden kohtaamiseen. Välttelevä välinpitämättömyys tai suora negatiivisuus olisi voinut jättää muistijäljen loppuelämäksi.

Männistö arvioi, että suhtautuminen monikulttuurisuuteen kohenee Kajaanissa koko ajan, sillä kantakajaanilaisten keskuudessa elää nyt jatkuvasti monien erilaisten kulttuurien edustajia. Mitä enemmän arkisia kontakteja kertyy, sitä tavallisemmaksi ja hyväksytymmäksi erilaisuus muuttuu. Niin ikään nykynuoret liikkuvat maailman eri kulttuureissa vanhempiaan enemmän.

Laulaja-näyttelijä Yasmine Yamajako muistutti siitä, kuinka lapset kuuntelevat ja aistivat koko ajan. Siksi kyse ei ole pelkästään siitä, mitä vanhemmat opettavat tietoisesti. Suvaitsevaisuuden omaksumisessa on kyse kodin koko ilmapiiristä. Jos vanhemmat kokevat erilaisuuden ja monikulttuurisuuden uhkana tai suorastaan pelottavana, tahtoo sama uhan ja pelon tunne tarttua myös jälkipolviin.

Moottoriurheilija, rata-autoilija Aleksi Halen tähdensi, että lapset ovat avoin kirja, johon vanhemmat kirjoittavat tiedostaen ja tiedostamattaan. Sinällään kaikilla on ennakkoluuloja, sillä ne kuuluvat ihmisluonteeseen. Ratkaisevaa on se, kuinka kukin tiedostaa ja käsittelee ennakkoluulojaan. Antaako ihminen ennakkoluulojensa estää tutustumisen erilaiseen ihmiseen ja johtaa suoranaiseen syrjivään käytökseen? Vai kykeneekö ihminen kurkottamaan ennakkoluulojensa yli kohti toista ihmistä ja erilaisia kulttuureja?

Vaikka Suomessa on monikulttuurisuutta nykyisin aivan eri tavalla kuin takavuosikymmeninä, niin monikulttuurisuustyöpajoille tuntuu olevan tarvetta. Evwarayen mukaan yläkoululaisille suunnattu verkkokyselykin kielii siitä, että monikulttuurisuusteemat koetaan lähes yksimielisesti tärkeiksi, mutta niitä ei käsitellä riittävästi.

Hän arvioi, että eri syistä johtuvaa syrjinnän tuntemista on enemmän kuin kuvitellaankaan. Syrjinnän skaala on nimittäin erittäin laaja, sillä sitä voivat aiheuttaa kaikki erilaistavat tekijät.

”Olen yrittänyt tukea, että hyväksyisivät erilaisuutta, ja olen ollut ihan ylpeä omista lapsistani.”

Mira Männistö

Kahden lapsen äiti

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommenttiMikä?

Vanhempainilta

Lehtikankaan yläkoululla (Hauhola) järjestettiin tiistai-iltana monikulttuurinen vanhempainilta. Aiheeseen liittyvät työpajat ovat tänään keskiviikkona.

Lyseolla järjestettiin vastaavia työpajoja jo tiistaina.

Tilaisuuksien järjestämisestä vastasivat Walter ry ja sen alla toimiva Kytke-projekti.

Walter ry on yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää kulttuurien välistä vuorovaikutusta lasten ja nuorten parissa.

Päätoimintanaan Kytke-projekti järjestää monikulttuurisen taustan omaavien suomalaisten urheilijoiden ja taiteilijoiden vetämiä työpajoja kouluissa.

Työpajoissa käydään läpi käsitteitä liittyen suomalaisuuteen, monikulttuurisuuteen, identiteettiin, syrjintään ja rasismiin. Oppilaita rohkaistaan tuomaan esille sekä käsittelemään omia mielipiteitään.

Vanhempainilloissa pääpaino on monikulttuurisuuden tarkastelussa. Vanhemmille avataan nuorten mielipiteitä monikulttuurisuudesta, syrjinnästä ja ennakkoluuloista.