REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »
Susanna Kinnunen
Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia ei lähde kommentoimaan Marja Riekkola-Vanhasen näkemystä kasojen mahdollisesta jäätymisestä.

Ratia: Hallitsemme bioliuotuksen

Tiina Suutari

Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia ei halua kommentoida Talvivaaran ex-teknologiajohtajan Marja Riekkola-Vanhasen näkemystä kasojen mahdollisesta jäätymisestä.

Kainuun Sanomat kertoi keskiviikkona, että Riekkola-Vanhasen mukaan Terrafame rakentaa bioliuotuskasoja väärään vuodenaikaan. Tuleva talvi ja ilmojen viileneminen heikentävät malmissa luonnostaan esiintyvien bakteerien kasvua. Bioliuotuksen asiantuntijan mukaan mikrobit tarvitsevat kasojen rakentamisvaiheessa lämpimän jakson. Tilanne on eri kuin silloin, kun kasat ovat toiminnassa ja aktiivinen mikrobitoiminta tuottaa itsessään lämpöä.

Ratia toteaa, että jääköön näkemys bioliuotusmenetelmän kehittäjän kommentiksi.

– Uskon, että meillä on täällä käytettävissä kaikki asiantuntemus ja taito, jotka tarvitaan tämän prosessin hallitsemiseksi. Mulla on täysi luottamus, että näin on, Ratia vakuuttaa.

Hänen mukaansa Terrafame ei ole suoraan konsultoinut Marja Riekkola-Vanhasta, mutta on hän ollut mukana yhdessä asiantuntijatiedustelussa.

Toimitusjohtajan rekrytoinnin Ratia luonnehtii etenevän aikataulussa. Nimen pitäisi olla tiedossa viimeistään marraskuussa.

Onko halukkaita ilmaantunut?

– Prosessi on alkuvaiheessa, mutta käsityksemme on, että tämä on niin mielenkiintoinen tehtävä, että kyllä niitä halukkaita tulee.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »