REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Reäpyä reähistellä

Reäpy = tilaisuus, mahdollisuus, rauha, lupa.
Reähistellä = asettua rohkeisiin asentoihin, venytellä; myös käyttäytyä sopimattomasti, retostella, esiintyä sopimattomasti pukeutuneena.
Poekosena = pikkupoikana.
Tällä palstalla käsitellään kainuun murteen sanoja ja sanontoja. Mukana on sekä uutta materiaalia että vuosina 1998 – 2005 Kainuun sanomissa ilmestyneistä Kaenuun kieltä -pakinoista.

Kirjoitin viikko sitten tällä palstalla sanasta ieti ’tilaisuus, lupa, rauha, mahdollisuus’. Ieti ei ole kuitenkaan ainoa sana, joka tarkoittaa kainuuksi samaa asiaa.

Kuten professori Alpo Räisänen taannoin kirjoitti, Peräpohjolasta Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle ulottuu sanan rääpy levikki. Hän oli jo poikosena Suomussalmella oppinut, että ilmaukset eij-oo’ ieti / ietie ja eij-oor reäpy / reäpyö merkitsevät ihan samaa.

Asiasta on Räisäsen mukaan huomauttanut Karin Saviniemi Puolangalta jo 1928. Hän on lähettänyt murrearkistoon mm. esimerkin Eijjoo reäpyö tuolta kararalta laottoa ruokoa. Ristijärveltä on Tahvo Luosto oli puolestaan merkinnyt 1930-luvulla muistiin lauseet: Eetulla ei oom missäär reäpyö nukkuok kum puhhuop polopotettaan, On tämä koko tuohinkie kun ei anneta ei kusireäpyökää, ’ei edes tilaisuutta pissiä rauhassa’.

Edesmennyt Kainuun Sanomien Puolangan aluetoimittaja Pentti Heikkinen taas kertoi jo joskus 90-luvulla hupaisan tapauksen. Hän oli käynyt jumppatilaisuudessa – joko juttumatkalla tai itse jumppaamassa – ja siellä olivat sitten naispuoliset jumppaan osallistujat harmissaan tuskailleet, ettei ollur reäpyä reähistellä.

No eipä todellakaan: varmaan naisia jonkin verran arvelutti pyllistellä, venytellä ja kumarrella, kun oli vieraita miehiä paikalla.

Vaikka edellisessä esimerkissä reähistely tarkoittaa siis ihan asiallisiin, mutta voimistelussa vaadittaviin ehkä rohkeisiin asentoihin asettumista, verbi voi esiintyä myös merkitsemässä tarkoituksellista sopimatonta käytöstä – joskus myös sopimattoman rohkeasti pukeutuneena.

Mitä se sinähis siinä reähistelet! Toas se männä reähistellöö melekeem perse palijaana.

Äiti voi huutaa lapselleen naapurin pihaan: Tuu poes sieltä reähistelemästä.

Kutsumaton vieras voi myös tulla toas siiher reähistelemmään, kun toiset istuvat vaikkapa kaikessa rauhassa portailla juttelemassa. Tällöin kyse on yksinkertaisesti (kenties asianomaiselle henkilölle tyypillisestä) häiritsevästä käytöksestä, rehentelystä ja mahdollisesti ainakin tunnelmaan sopimattomasta kielenkäytöstä.

Taru Paavoseppä

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »