REFRRER:path /

Retkeilijä putosi louhokseen Hossan kansallispuistossa

Juha Neuvonen/Arkisto
Julma-Ölkky on rotkolaaksoon syntynyt järvi.

STT ja KS

Retkeilijä putosi noin seitsemän metrin matkan kalliolta louhokseen Hossan kansallispuistossa tiistaina iltapäivällä. Julma-Ölkyn kanjonijärvellä kivikkoon pudonnut nainen ei ilmeisesti saanut vakavia vammoja. Nainen oli löydettäessä tilanteeseen nähden hyvävointinen, kertoi päivystävä palomestari.

Potilas kuljetettiin Rajavartiolaitoksen helikopterilla sairaalaan Ouluun.

Onnettomuuteen joutunut henkilö oli retkellä puolisonsa kanssa.

– Retkeilijä oli tuntemattomasta syystä tullut niin lähelle kallion reunaa, että hän oli pudonnut vaarallisesti. Alueella on retkeilyreitti, mutta se on kauempana kallion reunasta, Metsähallitus tiedotti myöhään illalla.
Hätäkeskus sai Hossan kansallispuiston retkeilijöiltä hätätapauksesta useita soittoja. Hossa kansallispuistoksi -hankkeen projektipäällikkö Heikki Haataja Metsähallituksesta oli sattumalta liikkeellä kansallispuistossa, kun onnettomuus tapahtui.

– Kuulin huutoa rannan suunnasta, ja totesimme, että paikalle tarvitaan apua, hän kertoo

Apua hälyttivät Metsähallituksen henkilöstön lisäksi myös muut paikalle rientäneet retkeilijät, joiden joukosta löytyi myös sairaanhoitajia. Paikallinen yrittäjä lainasi venettä pelastushenkilöstölle, ja pääsy vaikeakulkuiselle onnettomuuspaikalle nopeutui.

Pelastajat joutuivat kiipeämään noin 40 metrin matkan rinnettä ennen uhrin saavuttamista. Hänet nostettiin rinteestä suoraan rajavartioston helikopteriin ja kuljetettiin hoidettavaksi Ouluun.

– Ambulanssihenkilöstön lähettäessä potilasta jatkohoitoon sairaalaan ei mitään merkkejä vakavista vammoista ollut, kertoo Kuusamon pelastuslaitoksen esimies Mika Jauhiainen.

Hätänumeroon tuli useita soittoja, ja alueella liikkuneet retkeilijät riensivät apuun, ja Jauhiainen antaa kiitosta paikalle jääneille auttajille. Hänen arvionsa mukaan onnettomuudesta selvittiin melko vähäisin vahingoin suhteessa riskiin.

– Myös sadesää lisää aina onnettomuusriskiä.

Metsähallituksen Luontopalvelut aikoo tapauksen vuoksi tiivistää yhteistyötä Kuusamon pelastuslaitoksen kanssa riskien pienentämiseksi. Suomen suosituimpiin kansallispuistoihin on laadittu pelastussuunnitelmat, ja kaikissa kansallispuistoissa noudatetaan asiakasturvallisuuden ohjeita.

Hossan kansallispuisto sijaitsee pääosin Suomussalmella. Kansallispuistoon kuuluva Julma-Ölkyn kanjonijärvi sijaitsee Kuusamon puolella.

Onnettomuuden tietoja tarkennettu kello 23.20.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti