REFRRER:path /

Riistanhoitoyhdistykset: pihasusiongelma pitää saada kuriin

Riistakamera
Isokokoinen urossusi tallentui riistakameran kuvaan Paakissa lokakuussa.

Katimari

Partanen

Kainuun eteläiset riistanhoitoyhdistykset ovat huolestuneita tihenevistä susikannoista.

Yhdistysten kannanoton mukaan pihoissa liikkuvat sudet ovat ongelman ydin. Pihasusiongelma pitäisi saada kuriin riittävän järeillä ja nopeilla erityistoimenpiteillä.

Yhdistysten mukaan susihaittoja ja väestön mielipiteitä ei ole huomioitu riittävästi.

Kannanotossa todetaan, että nykyinen susitiheys on sietämätön ja että koirien käyttö metsästyksessä on lähes mahdotonta.

Kun hirvikoirien käyttö estyy ja metsästys vaikeutuu, johtaa se hirvivahinkojen, -kolarien ja metsätuhojen voimakkaaseen kasvuun. Myös suurriistavirka-aputoiminta vaikeutuu merkittävästi.

Kajaanin riistanhoitoyhdistys, Kuhmon riistanhoitoyhdistys ja Sotkamon riistanhoitoyhdistys ottivat susitilanteeseen kantaa tiistaina. Yhdistyksiin kuuluu noin 10 000 jäsentä.

– Toivomme, että kannanhoidollisilla luvilla reagoitaisiin voimakkaasti kannanotossa esiin tuotuihin ongelmiin, Sotkamon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Kemppainen sanoo.

– Vaikka viime vuosien kehitys on ollut aivan vääränsuuntainen, uskomme kuitenkin ongelmien lailliseen ja nopeaan ratkaisuun.

Poronhoitoalueen eteläpuolinen Kainuu on susien tihentymäaluetta.

Kainuun eteläisten riistanhoitoyhdistysten mukaan on kohtuutonta, että yhden maakunnan alueella on runsas kolmannes koko valtakunnan susipopulaatiosta.

Yhdistysten mukaan sudet on saatava levittäytymään tasaisemmin koko maahan ja Kainuun susitihentymät on ehdottomasti purettava.

Yhdistykset vetoavat turvallisuuden ja harrastusten puolesta.

Lisäksi susien merkitystä metsäpeurakannan taantumiselle ei ole otettu riittävästi huomioon.

Kannanotossa sanotaan, että sudet ovat merkittävin metsäpeuran saalistaja ja susitihentymien purku on metsäpeurojen selviytymisen edellytys.

Yhdistysten mukaan susikannan määritys ontuu ja että valtakunnassa on liian monta laumaa, jotka eivät mitä todennäköisimmin sisälly Luonnonvarakeskuksen määrittämään vähimmäiskantaan.

Monilla alueilla susia ei virallisesti ole, mutta susien aiheuttamia ongelmia ilmenee.

Edit kello 14.35: Tarkennettu, mikä on yhdistysten yhteistä, mikä Jukka Kemppaisen lausuntoa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti