REFRRER:path /
Juha Neuvonen
Matti Huusko on työskennellyt CNC-koneistajana Koneistamo Almilla vuodesta 2006. Vakituinen työ löytyi harjoittelupaikan kautta.

Säntillinen koneistaja kehittää itseään

Kajaanilainen Koneistamo Alm aloittaa tänä vuonna oppisopimuskoulutuksen viidelle hengelle.Metallialalla tarvitaan myös robotiikan osaamista.

Markus Pirttijoki

Neliskanttinen, kulmistaan pyöristetty ja keskeltä ontto metalliesine tulee sorvista ulos liukuhihnaa pitkin. CNC-koneistaja Matti Huusko ravistelee siitä ylimääräiset jäähdytysnesteet pois ja tarkastelee pintaa.

Kyseessä on yksi valmis komponentti kajaanilaisen Koneistamo Almin tuotannossa. Niitä yhtiö on valmistanut vuodesta 1982 muun muassa suurille metsäteollisuusyrityksille.

Koneistamo Alm on järjestelmätoimituksiin ja alihankintaan erikoistunut yritys.

Sen palveluvalikoimaan kuuluu suunnittelu, koneistus, hitsaus ja kokoonpano.

Asiakkaina on suuria pörssiyhtiöitä paperi-, sellu-, prosessi-, kuljetusväline- ja mekaanisen metsäjalostuksen alalla. Päätuotteita ovat mittalaitteet ja komponentit.

Yrityksen viime vuoden liikevaihto oli 6,5 miljoonaa euroa.

– Mittatarkkuuden on oltava komponentista riippuen muutamasta millin tuhannesosasta milliin, Matti Huusko sanoo ja asettaa neliskanttisen metallipalan samannäköisten kappaleiden seuraksi suurelle uunipeltiä muistuttavalle levylle.

Huusko on työskennellyt Koneistamo Almilla vuodesta 2006 lähtien. Hän opiskeli Kainuun ammattiopistossa metallipuolella CNC-koneistajaksi.

– Harjoittelupaikka oli helppo saada. Kävin kaikki työharjoittelut täällä ja viimeisellä kerralla minulta kysyttiin, tulisinko töihin. Tartuin tarjoukseen, Huusko kertoo.

Hänen ei tarvitse olla tuotantotiloissa yksin vaan yritys työllistää tällä hetkellä 49 henkeä.

Työntekijämäärä on kasvamaan päin, sillä tänä vuonna Koneistamo Alm käynnistää oppisopimuskoulutuksen koneistajan tehtäviin. Koulutukseen on jo valittu viisi nuorta.

Viimeksi yrityksessä rekrytoitiin uusi työntekijä marraskuussa.

Ostajan tehtävään palkattu henkilö aloittaa työt tänään maanantaina.

Koneistamo Almin toimitusjohtaja Mika Alm sanoo, että toimihenkilöitä on tehtäviin tarjolla hyvin, mutta koneistajaksi on vaikeampi saada osaajia.

– Jotta työvoima saadaan pysymään, olisi hyvä jos tänne maakuntaan olisi jotain siteitä valmiiksi, Alm pohtii Kainuun vetovoimaa.

Koneistamo Alm on mukana Kajaanin ammattikorkeakoulun vetämässä RoboKai-hankkeessa, jonka tavoitteena on vahvistaa paikallisten oppilaitosten ja yritysten osaamista robotiikassa ja siihen liittyvässä automaatiossa.

Robotiikkaa on Almin mukaan tällä hetkellä käytössä kahdessa työpisteessä. Toisessa robotti on liitetty sorviin ja toisessa se tekee kokoonpanon työtehtäviä.

– RoboKai-hankkeessa olemme saaneet tietoutta robotiikasta ja sen mahdollisuuksista. Yksi oppimissoluista on sijoitettu meidän yritykseemme.

Mika Alm kiittelee Kainuun ammattiopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa tehtyä yhteistyötä.

– He ovat pyrkineet vastaamaan kasvaneeseen kysyntään hyvin ja siihen on auttanut mm. RoboKai-projektin kautta hankittu laitteisto oppilaitoksiin, joilla voidaan kouluttaa uusia osaajia, Alm sanoo.

Almin mukaan robotiikka tulee muuttamaan metallialaa niin, että työtehtävät monipuolistuvat ja robotiikan osaamiselle on entistä enemmän tarvetta.

Vaan millaista osaamista ja ominaisuuksia kuuluu CNC-koneistajalle?

– Säntillisyys, itsensä kehittäminen ja halu oppia uutta, Matti Huusko vastaa yli kymmenen vuoden työkokemuksella ja kehuu työporukkaa hyväksi ja johtajienkin kanssa tulee toimeen.

Matti Huusko muistuttaa, että jos on kiinnostunut metsästyksestä, maastopyöräilystä ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvista palloilulajeista, niin niiden harrastamiseen Kainuussa on hyvät mahdollisuudet.

Tässäkin asiassa Huusko puhuu kokemuksesta.

"Jotta työvoima saadaan pysymään, olisi hyvä jos tänne maakuntaan olisi jotain siteitä valmiiksi."

Mika Alm

Toimitusjohtaja

Koneistamo Alm

Jätä kommenttiMikä?

Koneistamo Alm

Perustettu:

Työntekijöitä:

Liikevaihto:

Päätuotteet:Metalliteollisuuden alihankinta ja järjestelmätoimitukset. Mittalaitteet sekä koneistetut ja hitsatut komponentit.

Tärkeimmät asiakkaat:Isot pörssiyhtiöt paperi-, sellu-, prosessi-, kuljetusväline-, ja mekaanisen metsäjalostuksen alalla.

Mukana Kajaanin ammattikorkeakoulun vetämässä RoboKai-hankkeessa, jonka tavoitteena on vahvistaa paikallisten oppilaitosten ja yritysten osaamista robotiikassa ja siihen liittyvässä automaatiossa.