REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Sevonpotaltaja

Ruukata = olla tapana, vrt. ruotsin bruka
Sevon = sekaisin
Porstua= eteinen (rts. förstuga)
Likka = luomapuista irroitettava valmis kankaan loimi

Murre on usein aika hauskan kuuloista, ja siksipä murretta varmaan käytetään erilaisten sketsien kielenä. Vanha konsti synnyttää komiikkaa on tuoda murretta tilanteeseen, johon se ei luonnostaan kuulu. Usein tässä mennään kyllä myös pahasti vikaan. Korviani raastaa väärin väännetty murre ja vihaksi pistää murresuisten maalaisten esittäminen jonkinlaisina tolloina.

Aitoa naurua tulee siitä, kun toinen ei millään älyä, mitä toinen tarkoittaa. Sevonpotaltaja on sana, jota tuskin tuntee moni kainuulainenkaan.

Sana on erinomaisen osuva, kun ensin tietää taustalla olevan tarinan. Sevonpotaltaja oli viime vuosisadan alun Paltamossa sammakko, joka oli sidottu jalastaan kiinni piimäsaaviin.

Miksi näin julmasti tehtiin? Siksi, että piimäsaavi ruukasi olla eteisessä viileässä. Kun piimäaineksella on tapa painua pohjaan ja heran nousta pintaan, pistettiin sammakkopolo töihin, potaltelemaan epätoivoissaan saavissa edestakaisin ja samalla sotkemaan piimä räpiköidessään sekaisin – siis sevon.


Epäilemättä elukka potalteli

saavissa melkoisesti, eihän sammakko piimässä viihdy.

Olisihan virkistävän janojuoman sekoittajaksi voitu valita joku muukin eläin kuin sammakko, vaikkapa hiiri. Sammakkoa lienee kuitenkin pidetty varmempana uimarina, mikä se varmaan onkin. Hiiri olisi hukkuessaan myös pilannut piimän.

Tarina kulkee Paltamossa suullisena kansanperinteenä. Varmuutta ei ole siitä, onko se tarua vai totta.

Enää ei sevonpotaltajia tietenkään talojen porstuissa näy, eikä piimäsaavejakaan. Piimät ostetaan kaupasta.

Jos potaltaminen on käypä sana kiireiseen liikkumiseen, ei sevon-sanankaan käyttö rajoitu pelkkään piimäpaljuun.

Sevon on kainuuksi sama kuin sekaisin. Tavarat voivat olla ihan sevon tai ihminen voi olla peästään sevon.

Ei pidä silti säikähtää hengiltä, jos joku parkaisee, että Voe jie, nyt se likka putosi ja mäni niin sevon ku olla ja soattaa.

Käsityön harrastajat toki tietävät, että jos ei ihmisonnettomuudesta, ihan harmittomasta tapauksesta ei ole silti kyse. Likka on näet luomapuuta pyörittämällä aikaan saatu kankaan loimi, joka vyyhdetään tiuhtalangalla tarkkaan sidottuna alas luomapuusta ja kiristetään aikanaan kangaspuiden tukin ympärille, kun kangas pannaan toimelleen (loimi kangaspuihin kutomista varten).

Kesken luonnin putoamaan päässyttä likkaa kertaalleen selvitelleenä tiedän, että vahinko ei ole ihan pieni.

Niin kuin entinen ukko varmaan sanoisi, siinä pallaa aekoa ja tupakkie, ennen ku likka o selevä.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »