REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Siinä vaen vorppaelloo

Vorp(p)aella = viivytellä turhaan, aikailla, virkaella
Virk(k)aella = viivytellä tarpeettommasti
Ajalla ajattomalla = ihan hetkessä, asiat vaativat aikansa

Joskus aiemmin oli tällä palstalla esillä sana verukehttoo / verukehtoa, joka siis tarkoittaa muun muassa vastaan vänkäämistä, tekosyiden keksimistä, jotta voisi välttyä tekemästä jotakin.

Kovin kaukana verukehtamisesta ei ole myöskään vorpaeleminen. Mitä nä siihej jäet vorppaelemmaan? voidaan kysyä, kun toinen ei lähde, vaikka on käsketty vaan viivyttelee turhaan.

Hiljan huomasin komentavani samalla sanalla myös kissaamme, kun tämä jäi yläkertaan portaiden yläpäähän maukumaan eikä alkanut tulla omikseen alas: Elä vorppaele ku ala tulla!

Vorpaelemisessa on myös hieman jahkaamisen makua, mutta ennen mutta kyse on siis siitä, kuinka nopeasti toimeen ryhdytään.

Kuhav vorppaelloo, ei sillä mittään asijata (yläkainuulainen sanoisi assieta) siellä oo. Aennaa jeäpi vorppaelemmaa.

Aivan täysi synonyymi vorpaelemiselle on virkaeleminen. Professori Alpo Räisäsen taannoisen kirjoituksen mukaan virkaelu liittyy vanhaan eränkäyntisanastoon, virka kun on tarkoittanut aikoinaan pyydystä. Niinpä virkamies-sanassakin näkyy vanha pyydysten asettelijan merkitys.

Sitä en tiedä, voidaanko virkaelun ’viivyttely’-merkityksestä vetää suoraa yhteyttä siihen, että pyydysten asettelu on epäilemättä ollut peräti aikaa viepää puuhaa.

Moni virastojen kankeuteen tympääntynyt olisi varmaan valmis väittämään, että virkaelu / virkkaelu kehittyi tarkoittamaan hidastelua vasta sen jälkeen, kun virkamiehestä katosi pyydysten asettelijan merkitys ja sana vakiintui nykyiseen käyttöönsä.

Niin tai näin; virkaelu / virkkaelu on ollut tuttua ainakin Kajaanin Mainualla. Jouko Huttusen muisteli taannoin Kaenuun kieltä -palstalla, kuinka mainualaissyntyinen äiti oli varoitellut häntä viivyttelystä ja hidastelusta: Elähän jeä sinne virkaelemmaan.

Kajaanin lisäksi virkaelemisesta varoteltiin ja varotellaan ainakin yhä myös Sotkamossa

Aina ei tietenkään ole kyse vorpaelemisesta eikä virkaelusta, kun tulosta ei ala syntyä. Joskus – ja tuntuu, että nykyajan työelämässä yhä useammin – on myös kyse kohtuuttomista vaatimuksista.

Vanha kansakin kun tiesi jo, ettei asijoeta / assieita ajalla ajattomalla tehä.

Moisen tuhahduksen kuuleekin, kun työntekijöistä tuntuu, ettei esimies aina ymmärrä tehtävän vaativuutta ja ajan tarvetta vaan työntää työtä työn päälle.

Taru Paavoseppä

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »