REFRRER:path /

Suomalaisten hammashoitoa uhkaa rahapula, kun Kela-korvaukset poistuvat

Sote-uudistuksen jälkeen hammashoitoon ei ole käytössä enempää rahaa kuin nyt.

Hammaslääkäri Terhi Puumalainen (vas.) ja hammashoitaja Elina Angerman ihmettelevät, mitä sote-uudistuksessa loppujen lopuksi tapahtuu. He tekevät töitä julkisella puolella Kainuun sotessa.

Tanja Nuotio

Kelassa pelätään, että valtion rahat eivät riitä jatkossa suomalaisten aikuisten hampaiden hoitoon.

Sote-uudistuksen myötä Kela-korvaukset loppuvat vuoteen 2022 mennessä, eikä lisärahaa hammashoidon korvauksiin ole tiedossa.

– Suunhoidon resurssit suunnataan paremmin, lääkintöneuvos Anne Nordblad sosiaali- ja terveysministeriöstä vakuuttaa.

Kelan osaamiskeskuksen päällikkö Reija Jääskeläinen ei ole vakuuttunut. Hän ei ole nähnyt valtion laskelmia, miten miljoonan nyt yksityisellä käyvän suomalaisen hammashoito kustannetaan.


– Pelkään, että rahaa ei löydy, ja kokonaan itse hoitonsa maksavien määrä vain kasvaa.

Nordblad korostaa, että sote-tuottajiksi listautuvat hammaslääkäriasemat tulevat saamaan korvauksia valtiolta.

On kuitenkin arveltu, että yksityiset firmat eivät edes lähtisi mukaan valinnanvapauteen. Yksi syy on rahoitus: yksityinen yritys ei suunnitelmien mukaan saisi hoitamastaan ihmisestä riittävää korvausta maakunnalta.

Jokainen voi sote-uudistuksen jälkeen käydä yksityisellä täysin omaan piikkiin.

Kela-korvaukset ovat loppumassa yksityisessä terveydenhuollossa. Lopullisia päätöksiä sairausvakuutuslain muuttamiseksi ei vielä ole.

– Reformiministerien esitysten mukaan yksityisen terveydenhuollon korvaukset on tarkoitus lakkauttaa vuoden 2022 alusta lukien, jolloin valinnanvapauslaki on saatu pantua toimeen, Reija Jääskeläinen kertoo.

Yksityisen hammashuollon Kela-korvaus on ollut nykyään keskimäärin enää vajaat 15 prosenttia, koska hallitus on leikannut korvaustasoa.

Koska yksityisen ja julkisen asiakasmaksut yhtenäistetään, yksityiseltä voisi siis jatkossa saada hoitoa samaan hintaan kuin julkiselta puolelta,

Anne Nordblad huomauttaa, että muutos ei ole ihan näin yksinkertainen. Esimerkiksi vielä ei ole päätetty, mikä on eri toimenpiteiden asiakasmaksu ja kansalliset perusteet.

– Lähtökohtana on, että asiakasmaksuihin ei tule kohtuuttomia korotuksia, ministeriön erityisasiantuntija Marjo Kekki arvioi.

Sote-uudistus puhuttaa hampaidenhoidon työntekijöitä.

– Vaikka jotain jo tiedetäänkin, niin hyvin paljon on epätietoisuutta, mitä tässä oikein tapahtuu, hammaslääkäri Terhi Puumalainen toteaa.

Samaa mieltä on hänen työparinsa hammashoitaja Elina Angerman. He työskentelevät julkisessa hammashuollossa Kajaanissa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti