REFRRER:path /
Pentti Kangas
Kajaanilainen kokenut riistamies Pauli Meriläinen (kuvassa) on havainnostaan varma. Hän sanoo nähneensä kerrostalon ikkunasta suden yöllä Kajaanin Palokankaalla. Suurpetoyhteyshenkilö on jäljistä valokuvien perusteella varma: ilves. Alueella asuvasta isosta ilveksestä on useita havaintoja. Yökulkijasta on varmaa ainakin se, että eläin liikkui osoitteessa Sudenpolku 7.

Suurpeto vieraili yöllä Sudenpolulla

Silminnäkijä on vakuuttunut sudesta. Asiantuntija pitää jälkien perusteella ilveksenä. Suurpetoyhteyshenkilölle on ilmoitettu Palokankaan-Lehtikankaan alueelta viime aikoina näköhavaintoja ilveksestä.

Pentti Kangas

Irtokoira, ilves vai peräti susi? Vaihtoehtoja on kolme.

Kajaanilaisen riistamiehen Pauli Meriläisen mielestä vaihtoehtoja on vain yksi. Hän sanoo nähneensä kerrostalon ikkunasta suden yöllä Kajaanin Palokankaalla osoitteessa Sudenpolku 7. Tämä on se katu, joka tekee ketunlenkin Mantan grilliltä prikaatin puolelle. Sairaalan puolella on vastaavasti Karhunpolku.

Eläimen jäljet tuoreessa lumessa ovat aamulla yhdeksän aikaan jo levinneet. Meriläinen silmäilee jälkiä. Hän luottaa edelleen öiseen havaintoonsa: se oli susi.

Kajaanilaisella suurpetoyhteyshenkilöllä Ahti Kärkkäisellä on hänelläkin vain yksi vaihtoehto: se oli ilves.


Kärkkäinen perehtyi eläimen jälkiin valokuvien perusteella.

Kertokoon ensin Pauli Meriläinen, 81 vuotta, oman näkemyksensä. Hän sanoo olevansa kokenut riistamies. Lapsuutensa hän asui Vieremän Nissilässä, keskellä eimitään. Kouluun oli matkaa 12 kilometriä. Pikku-Pauli sai valita, kummalta puolen mäntyä hän juoksee, kun polkuja ei ollut määräilemässä kulkijaa.

Vuosikymmenten mittaan Meriläinen sanoo nähneensä kaikki tärkeimmät suurpetomme. Suden hän on nähnyt viidentoista metrin päästä pottukellarin päältä Nissilässä.

Meriläinen ei pysty lonkkaleikkauksen jäljiltä enää kiertämään riistamaita. Parrakkaan miehen hoksottimet tuntuvat kuitenkin leikkaavan kuin partaveitsi.

Palataan tiistain ja keskiviikon väliseen yöhön Sudenpolku 7:n kolmannessa kerroksessa. Pauli Meriläisen leikattua lonkkaa juilii ja suuta kuivaa. Hän vääntäytyy keittiöön vesilasilliselle. Riistamiestä kiinnostaa, paljonko lunta on ehtinyt sataa muutamassa tunnissa.

Keittiön ikkunasta Meriläinen näkee eläimen, joka ylittää kerrostalon edessä olevan aukion ja häipyy kaikessa rauhassa talon päädystä muutaman sadan metrin päässä olevan kaupungin multavarikon suuntaan. Keittiössä kello näyttää 02.05.

– Se oli susi. Siitä olen varma, Meriläinen toistaa.

Meriläinen antaa oppitunnin suden ja irtokoiran askelluksesta.

– Sudella on jalat koukussa, selkä ketkollaan, kaula alaspäin mutta nokka ylöspäin. Koiralla on kaula ylöspäin mutta kuono maata kohti.

Meriläinen arvioi näkemänsä eläimen painoksi kolmisenkymmentä kiloa.

Kajaanin alueen suurpetoyhteyshenkilö Ahti Kärkkäinen tutki Kainuun Sanomien pyynnöstä Palokankaan eläimen jäljet valokuvista.

– Kyseessä on ilves, Kärkkäinen toteaa yksiselitteisesti. Aamulla jäljet olivat lauhassa säässä jo pehmenneet, mutta askelten rytmitys on selvästi nähtävissä.

– Ilves on ollut kevyessä laukassa, mikä tekee tuollaisen jälkijonon. Ilves hyppää liikkuessaan kevyesti ja ilmavasti. Suden laukassa jälkiä on kaksi edessä enemmän rinnakkain ja takajalat tulevat lähemmäksi.

Suurpetoyhteyshenkilölle on ilmoitettu Palokankaan–Lehtikankaan alueelta viime aikoina näköhavaintoja ilveksestä, mutta ei sudesta. Ilves oleskelee mm. vesitorninmäen metsikössä ja käy välillä Vimpelinlaakson puolella.

Ilveskin on tietysti erikoisuus kaupungissa, etenkin kun se ylittelee Sotkamontietä melkein suojatietä pitkin.

Suurpetoyhteyshenkilölle on ilmoitettu Palokankaan–Lehtikankaan alueelta viime aikoina näköhavaintoja ilveksestä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti