REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Synnin sumussa

Ku synnin sumussa = (autoilusta) vauhdilla, varomattomasti, sivuille katselematta, muista piittaamatta. (Yleensä) harkitsemattomasti
Risttaos = risteys
Nyrkinkokosessa ihmmeessä = todella ällistyneenä
Liehmmoa /temppoa noammaasa = lappaa suuhunsa
Selevistä päen = selvin päin
Huoletella = huolehtia, ottaa huomioon

En voinut olla nauramatta ääneen, kun vuosikymmenet Kanadassa asunut, mutta verrattoman kainuun murteensa säilyttänyt sisareni kertoi taannoin Suomen-vierailullaan, millaista oli olla nyt jo edesmenneen isäni auton kyydissä.

Isämme oli hankkinut ajokortin vasta viisissäkymmenissä, mikä ei voinut olla näkymättä ajotavassa – kuin vanhalla Valmetilla pellolla. Liikkeelle lähtiessä oli kytkin pohjassa ja kaasu pohjassa. Kun kytkintä löysättiin, sitten mentiin.

Omien sanojensa mukaan isäni ajoi aina varovasti. Me tyttäret olimme toista mieltä.

Niim paeno ku synnin sumussa, ei peä keäntyny kur risttaoksesta yli mäntiin, kuten sisareni totesi.


Kielikuvan alkuperää ei tarvitse juuri miettiä. Ollaan joko konkreettisesti jonkin päihteen sumentamana tai jonkin muun houkutuksen huumassa, harkinta puuttuu ja ehkä on sitä syntiäkin mukana. Viinan- tai muista huuruista selvittyä saa sitten ihmetellä, miten tässä nyt näin kävi.

Kun liikenteestä puhutaan, vertaus on kyllä erinomaisen osuva luonnehdinta kuvaamaan monen nuorenkin liikennekäyttäytymistä: ei katsella sivulle, ei taakse vaan porhalletaan vauhdilla eteenpäin muista huolettelematta.

Ilmaus soveltuu myös moneen muuhun kiireiseen elämänmenoon. Takavuosina bisnesmaailmassakin painettiin kuin synnin sumussa, nyt tahti lienee sentään laantunut.

Kaiken kaikkiaan kainuulaiset ovat kuitenkin varsin varovaisia ihmisiä, erityisesti sisimmistä ajatuksistaan. Ainakaan selevistä päen he eivät hevillä paljasta hämääntymistään.

Jos siis kainuulainen päivittelee: Van soatta arvata, että minä olin nyrkinkokosessa ihmmeessä, voi kuulija päätellä, että ällistys on ollut melkoinen. Puhuja voi myös korostaa, miten erikoisena hän pitää ällistyksen aiheuttanutta asiaa.

Nyrkinkokosseen ihmmeeseen saattaa oikeuttaa vaikkapa se, kun tavallisesti perheen huonosyömäsin nuori temppoo pottusoosia noamaasa lautasen täydeltä, pyytääpä vielä lisää.

Ahnetta syömistä voidaan kuvata myös sanomalla, että liehmmoo noammaasa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »