REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »
Ari Korhonen

Syyteharkinnan rajaus ihmetyttää

Maanomistajien edustaja on tyytyväinen Talvivaaran konkurssipesän osallistumisesta prosessiin.

Nita Lohi

Talvivaara-rikosoikeudenkäynnin alkupäivänä kuultiin asianomistajien vaateita.

Paikalla oli Kainuun ely-keskuksen, Metsähallituksen sekä maanomistajien ja osakaskuntien edustajia.

Kymmenen maanomistajan ja kahden osakaskunnan edustaja, asianajaja Ari Korhonen kertoo, että käsittely on lähtenyt käyntiin odotetusti. Hänen päämiehilleen olennaisinta oli tieto siitä, että Talvivaaran konkurssipesä tuli paikalle.

– Keväällä oli epäselvyyttä, ottaako konkurssipesä vastuuta tapahtuneesta. On hyvä, että sen edustaja tuli paikalle ja odotan, että konkurssipesä on mukana myös korvausprosessissa. Tämä oli tärkeä anti meidän kannaltamme.

Korhosen mukaan moni on yllättynyt syyteharkinnan rajauksesta. Hänestä on kummallista, että toimitusjohtaja Pekka Perä on ainoa syytteen saanut Talvivaaran hallituksen jäsen.

– Myös syytettynä olevan osastopäällikön avustaja oli sitä mieltä, että rajaus on erikoinen. Luonnon ja maanomistajien kannalta on kuitenkin hyvä, että joku on syytteessä tapahtuneesta.

Vaikka rikosprosessissa syytettyinä on Talvivaara-yhtiön työntekijöitä, Korhosen mielestä myös valtion kuuluisi kantaa vastuu toiminnasta, jota se on tukenut.

– Valtio on sallinut ja edelleen sallii luonnon sotkemisen. Esitin istunnossa, että se ottaa lusikan kauniiseen käteen ja sopii korvauksista maanomistajien kanssa. Syyllisille tulee antaa rangaistus, mutta korvauksista vastaaminen on vähintä, mitä valtio voi tehdä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »