REFRRER:path /

Talvivaara: purkuputki ei heilauta Nuasjärven hyvää tilaa

Teijo Määttänen
Talvivaara on koonnut viranomais- ja tutkimuslähteistä lukuja, jotka kielivät Nuasjärveen vuosittain virtaavasta taustakuormituksesta. Kuva suunnitellun purkuputken lähtöpaikalta.

Hannu Mustonen

– Oleellista on, että taustakuormasta huolimatta Nuasjärven vedenlaatu on hyvä. Järvi soveltuu erinomaisesti kalastukseen ja muuhun virkistyskäyttöön. Ei ole syytä olettaa, että purkuputken aiheuttama lisäkuormitus muuttaisi tätä tilannetta.

Näin toteaa Talvivaaran ympäristö- ja turvallisuusasioista vastaava osastopäällikkö Veli-Matti Hilla yhtiön kokoamien ja perjantaina blogissaan julkaisemien kuormituslukujen pohjalta.

– Keskeistä tuloksissa on, että Nuasjärveen tulee valuma-alueelta selvästi suurempi metallikuorma kuin purkuputkelle haetut luparajat.

Hillan mukaan elohopea ja kadmium ovat ympäristövaikutusten kannalta oleellisimpia metalleja, koska ne voivat kertyä kaloihin.

– Tenetinvirran ja Jormasjoen vuosittain Nuasjärveen tuoma elohopea- ja kadmiumkuormitus on selkeästi suurempi kuin purkuputkelle haetut luparajat. Luontainen elohopeakuorma on 18 kertaa suurempi ja kadmiumkuorma lähes viisi kertaa suurempi kuin purkuputken kiintiöt ensimmäisinä vuosina.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti