REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »

Talvivaaran korvaussovittelut käynnissä

Niko Saarela
Käräjäoikeussali täyttyi tiistaiaamuna Kajaanissa.
Talvivaara Sotkamo Oy:lle tehtyjen korvausvaatimuksten käsittely on alkanut tiistaiaamuna Kajaanin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeussali on täynnä korvausta hakeneita henkilöitä.

Vaatimuksista 46 on edennyt sovitteluun. Lisäksi vireillä on 28 korvausasiaa, joiden hakijat eivät ole suostuneet sovittelumenettelyyn.

Sovittelija on käräjätuomari, osaston johtaja Kari Turtiainen Oulun käräjäoikeudesta.

Korvausvaatimukset liittyvät Talvivaaran ympäristörikoksen oikeudenkäyntiin. Käräjäoikeus tuomitsi toukokuussa toimitusjohtaja Pekka Perän ja kaksi muuta johtajaa ympäristön turmelemisesta.


Ympäristörikosjutun käsittely jatkuu Pohjois-Suomen hovioikeudesta saadun alustavan tiedon mukaan ensi lokakuussa. Istuntokalentereihin on varattu aikaa jutun käsittelyyn pari kuukautta.

Konkurssiin mennyt kaivosyhtiö tuomittiin maksamaan 3,5 miljoonaa euroa rikoshyödystä. Lisäksi yhteisösakkoa tuli maksettavaksi 300 000 euroa. Julkisselvittäjä on kertonut, että konkurssipesässä ei ole varoja, joista sakot voitaisiin maksaa.

Tuomioista on valitettu, joten ne eivät ole lainvoimaisia. Kainuun käräjäoikeus tiedottaa, että sovittelun ulkopuolelle jääneissä korvausasioissa ei näillä näkymin edetä ennen lainvoimaisia tuomioita.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »