REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »

Talvivaarassa käsillä nyt ratkaisuhetket

Valtion tehtävä Talvivaara-ratkaisuja näinä päivinä.

Emoyhtiö ujuttautumassa uuteen tuotantoyhtiöön, mutta rahoitus ei vielä kesäkuun yhtiökokouksessa.

Teijo Määttänen
Useat viime päivien uutiset vahvistavat sitä, että brittiläisellä pääomasijoitusyhtiöllä Audley Capital Advisorsilla on vaikeuksia kasata rahoitusta kaivosliiketoiminnan ostamiseen tuotantoyhtiö Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Hannu Mustonen

Talvivaaran kohtalon ratkaisevat neuvottelut käyvät nyt kuumana. Se on pääteltävissä viime päivien uutisoinnista.

Kainuun Sanomat ei tavoittanut keskiviikkona elinkeinoministeri Olli Rehniä (kesk) eikä valtion omistajaohjauksesta vastaavaa pääministeri Juha Sipilää (kesk), mutta viime viikolla Rehn myönsi Helsingin Sanomille, että kiire painaa päälle ja uuden hallituksen on tehtävä Talvivaara-ratkaisuja aivan näinä päivinä.

Rehn ei ennakoinut hallituksen pöydälle lävähtäviä ratkaisuvaihtoehtoja eikä sitä, vaatiiko Talvivaaran pelastaminen valtiolta vielä lisärahoitusta. Hän keskustelee asiasta Sipilän, ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) kanssa.

Useat viime päivien uutiset vahvistavat sitä, että brittiläisellä pääomasijoitusyhtiöllä Audley Capital Advisorsilla on vaikeuksia kasata rahoitusta kaivosliiketoiminnan ostamiseen tuotantoyhtiö Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä.

Tällä tietämällä Audley on pyytänyt valtiota kantamaan jopa päävastuun kaivoksen toiminnan käynnistämisestä.

Uutisointi vahvistaa myös sitä, että Audley ja emoyhtiö Talvivaaran Kaivososakeyhtiö käyvät neuvotteluja emoyhtiön osallistumisesta osto-operaatioon ja uuteen tuotantoyhtiöön. Helsingin Sanomien mukaan valtio on pyytänyt emoyhtiön osallistumista.

Keskiviikkoillan A-studiossa Rehn vahvisti, että uusi hallitus käy tiiviisti neuvotteluja Audleyn kanssa. Rehn odottaa, että ratkaisuja syntyy kesän aikana.

Emoyhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä ei ole kommentoinut neuvotteluja. Keskiviikkona asiaa eivät ruotineet myöskään emoyhtiön saneerausmenettelyn selvittäjä Pekka Jaatinen ja valtion Talvivaara-toimiston projektipäällikkö Mika Lautanala.

Se on kuitenkin selvää, että Jaatisen laatimaan emoyhtiön saneeraussuunnitelmaan sisältyy myös rahoitusjärjestely, joka tuottaa rahat etenkin siihen, että emoyhtiö pääsee omistajaksi tai muutoin kiinni uuteen tuotantoyhtiöön. Kyse on osakeannista tai muusta rahoitusinstrumentista.

Rahoitusjärjestely ei sisälly asialistalle emoyhtiön seuraavassa yhtiökokouksessa, joka on kuluvan kuun 25. päivä Espoossa.

– Katsotaan, millä aikataululla päästään siitä raportoimaan, Jaatinen totesi rahoitusjärjestelystä ja kertoi, että osakeanti vaatii ylimääräisen yhtiökokouksen.

Saneerausohjelman oleellisena palana asialistalla on järjestely, jossa etuoikeudettomille saneerausvelkojille tarjotaan mahdollisuus vaihtaa saneerausvelkansa kokonaisuudessaan yhtiön osakkeisiin.

Emoyhtiön hallitus ehdottaakin yhtiökokoukselle, että se valtuuttaa kahden kolmasosan enemmistöllä hallituksen päättämään osakeannista.

Osakeanti on määrä toteuttaa niin, että saneerausvelkoja vaihdetaan yhtiön uusiksi osakkeiksi enintään 4 500 000 000 osakkeen verran. Osakkeen merkintähinta on 0,1144 euroa, minkä myötä uusien osakkeiden enimmäismäärä merkitsee lähes 515 miljoonaa.

Merkintähinta maksetaan kuittaamalla merkitsijän saneerausvelkasaaminen. Vaihdettavaksi tarjottavien saneerausvelkojen määrä lähentelee 509 miljoonaa euroa.Kaikkiaan saneerausmenettelyssä on huomioitava noin 520 miljoonan velat.

Mikä?

Yhtiökokous

Emoyhtiö Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj järjestää varsinaisen yhtiökokouksen 25.6. Espoossa Aalto-yliopistolla.

Saneerausohjelman oleellisena palana asialistalla on järjestely, jossa etuoikeudettomille saneerausvelkojille tarjotaan mahdollisuus vaihtaa saatavansa yhtiön osakkeisiin.

Emoyhtiön
hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että se valtuuttaa kahden kolmasosan enemmistöllä hallituksen päättämään osakeannista.

Osakeanti on määrä toteuttaa niin, että saneerausvelkoja vaihdetaan yhtiön uusiksi osakkeiksi enintään 4 500 000 000 osakkeen verran.

Osakkeen merkintähinta on 0,1144 euroa, minkä myötä uusien osakkeiden enimmäismäärä merkitsee lähes 515 miljoonaa.

Merkintähinta
maksetaan kuittaamalla merkitsijän saneerausvelkasaaminen.

Vaihdettavaksi tarjottavien saneerausvelkojen määrä lähentelee 509 miljoonaa euroa.

Niin ikään hallitus ehdottaa, että viime vuodelta ei makseta osinkoa ja tilikauden tappio kirjataan yhtiön taseeseen.

Nimitystoimikunta ehdottaa hallituksen jäsenten lukumääräksi neljää (nyt seitsemän).

Uuden hallituksen jäseniksi ovat ehdolla Tapani Järvinen, Stuart Murray, Pekka Perä ja Solveig Törnroos-Huhtamäki.

Esityksiin sisältyy myös se, ettei hallituksen ja sen valiokuntien kokouksista makseta erillistä kokouspalkkiota.

Yhtiössä on 1 906 167 480 osaketta ja ääntä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »