REFRRER:path /

Terrafame etsii uutta teknologiaa jätevesien puhdistukseen Talvivaarassa

Myyntijohtaja Tuomo Pikkarainen ja tutkimuspäällikkö Tero Luukkonen työskentelevät Aquaminerals-yhtiössä, joka tutkii kehittämänsä puhdistusmenetelmän soveltuvuutta Talvivaarassa. Kuvan yksikössä erotellaan puhdasta vettä likaisesta käänteisosmoosissa, kovassa paineessa kalvon läpi.

Maria Kalliokoski

Kaivosyhtiö Terrafame Group Oy :n on ratkaistava, miten se selviää Talvivaarassa vuonna 2018 kiristyvistä ympäristöluvan ehdoista, jotka koskevat kaivosalueelta luonnonvesiin poistettavia jätevesiä. Nykyisillä jätevesien puhdistusmenetelmillä se ei tiukentuviin rajoihin pääse. Kriittinen asia on sulfaatti, suola, joka voi kerrostaa vesiä ja aiheuttaa happikatoa.

Terrafame haki käyttökelpoisia ja taloudellisia menetelmiä julkisella haulla. Se sai yli sata ehdotusta, joista se on vastikään valinnut testattavaksi kahdeksan puhdistusteknologiaa. Yritykset tutkivat niiden soveltuvuutta pienessä mittakaavassa kevään ajan.

Vesiprojektiin on varattu kaksi miljoonaa euroa. Työtä ohjaa ryhmä, johon kuuluu muun muassa Aalto-yliopiston, Oulun yliopiston ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston professoreja.

Keväällä lumien sulaessa todennäköisesti lisäjuoksutuksia

Tulevaisuuteen tähtäävä hanke ei koske kaivosalueen nykyistä vesien hallintaa, joka on edelleen vaikeuksissa. Ympäristöluvan mukainen kiintiö suoraan vesistöihin päästettävästä sulfaatista on tältä vuodelta käytetty. Uutta purkuputkea kaivosyhtiö saa käyttää toistaiseksi puolella teholla, kun lopullista lupaa ei ole.

Kaivosalueen altaissa on noin 9,6 miljoonaa kuutiota vettä, josta lupaehtojen mukaisiksi on puhdistettu 3 miljoonaa kuutiota. Lumien sulaminen lisää vesimäärää.

Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoo Lännen Medialle pitävänsä lisäjuoksutuksia lumien sulaessa erittäin todennäköisinä, jotta pato- ja ympäristöturvallisuus voidaan hallita vastuullisesti.

Joulukuussa Terrafame juoksutti vesiä omalla ilmoituksellaan Oulujoen ja Vuoksen vesistöihin 0,75 miljoonaa kuutiota.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti