REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »

Terrafamen lisärahat tällä kertaa tiukassa

Ryhmäjohtajat haluavat kattavia tietoja ja laskelmia yhtiön tulevaisuudesta ja eri vaihtoehdoista. Kaivoksen alasajo yksi vaihtoehto.

Teijo Määttänen
Terrafamen lisärahojen saanti ei ole ihan läpihuutojuttu.

Maria Kalliokoski

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat haluavat perusteelliset selvitykset Terrafamen Talvivaaran kaivoksen toimintanäkymistä, ennen kuin ovat valmiita näyttämään vihreää valoa uudelle rahoituserälle.

Lisärahoituksen mahdollisuutta halutaan arvioida vasta kattavien laskelmien jälkeen.

Varsinkin oppositiossa on henkeä, että Talvivaara pitäisi ajaa hallitusti alas. Myös hallituspuolueiden ryhmyreillä on varaumia.

Lännen Media kysyi perjantaina kaikilta ryhmäjohtajilta, ovatko he valmiita antamaan lisärahoitusta Terrafame Group Oy:lle ja onko eduskunnan asetettava lisäedellytyksiä. Hallitus esittää 38,5 miljoonan euron lisärahan myöntämistä Terrafamelle.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan käsittelyssä joudutaan punnitsemaan vaihtoehtoja hallitun jatkamisen ja alasajon kustannusten välillä. Hän pohtii myös, olisiko laitos ajettavissa lepotilaan odottamaan metallin hintojen nousua.

Perussuomalaisten ryhmäjohtajan Sampo Terhon mukaan kaivosta ja ympäristökatastrofia ei voi jättää heitteille. Myös hän kysyy tulevista suunnitelmista, jottei avustustarpeesta tule pysyvää.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen muistuttaa, että valtuuden myöntäminen on lopulta ministeriöstä kiinni. Myös hän vaatii vaihtoehtoja ja kustannusarvioita eduskunnalle.

–  Selvää on, että nykyisen kaltainen tila ei voi jatkua loputtomiin, hän toteaa.

SDP:n Antti Lindtmanin mukaan oleellista on selvittää, onko toiminta saatavissa realistisesti voitolliseksi. Lisärahoitus jää riippumaan siitä.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon mukaan aikaraja on jo mennyt, eikä hän ole valmis antamaan lisärahaa.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen mukaan näyttää siltä, että kaivosta ei saada kannattavaksi edes pidemmällä tähtäimellä, vaan edessä on alasajon kustannusten selvittely.

RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan kestävä ratkaisu ei ole jatkuva lisärahoituksen osoittaminen ja raja alkaa olla lähellä. KD:n Peter Östmanin mukana tappiollista yritystoimintaa ei pidä harjoittaa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »