REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »

Terrafamen Ratia lisäjuoksutuksista: Lumien nopea sulaminen yllättänyt eniten

Juha Neuvonen
Latosuon allas on toinen vesien varastoallas, jossa Terrafame arvioi vedenkorkeuden lähentyvän riskirajoja ilman juoksutuksia.

Maria Kalliokoski

Kaivosyhtiö Terrafame perustelee lauantaina aloittamiaan lisäjuoksutuksia Sotkamon Talvivaarassa sekä suurella sademäärällä että mahdollisuudella juoksuttaa vesiä purkuputkessa vain puolella teholla.

Hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian mukaan talven sademäärä on ollut ennätyksellinen. Sitäkin yllättyneempi hän on talven olosuhteista.

– On jo kolmas kerta, kun lumet sulavat Kainuussa. Se on ehkä kaikkein yllättävin yksittäinen asia. Jos olisi pakkasen puolella, niin ei oltaisi tässä tilanteessa. Lumien sulaminen tällä nopeudella ei ollut millään nähtävissä etukäteen.

Terrafamen mukaan vesi olisi noussut kahdessa varastoaltaassa, Kortelammella ja Letosuolla, yli riskirajan tällä viikolla, ellei yhtiö olisi aloittanut omin lupineen lisäjuoksutuksia lähivesistöihin.

Lupaa valvova Kainuun ely-keskus ottaa kantaa tilanteeseen ennen joulua. Ympäristölupa mahdollistaa lisäjuoksutukset vasta vuoden alussa.

Juoksutettavat vedet yhtiö on käsitellyt vedenpuhdistamoillaan, ja laatu on täyttänyt ympäristöluvan vaatimukset. Kriittinen aine on sulfaatti. Ely-keskuksen mukaan Nuasjärvelle määrätty kuukausittainen sulfaattikuorma on täyttymässä joulukuussa.

Sääennustukset povaavat Kainuuseen plussakelejä. Talven aikana kaivosalueelle on satanut enemmän kuin alueelta on voitu johtaa vettä pois. Vaasan hallinto-oikeuden välipäätöksen mukaan marraskuussa käyttöön otettua purkuputkea saa käyttää vain puolella teholla.

– Jos olisimme saaneet ottaa purkuputken käyttöön avin luvan mukaisesti, emme olisi tässä tilanteessa vaan olisimme saaneet kaivokselta jonkin verran vettä poistetuksi, Ratia sanoo.

Terrafame alkoi lauantaina juoksuttaa vesiä myös purkuputkea pitkin, ohi luonnonvesien, täydellä teholla.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »