REFRRER:path /

Thaimaalaiset poimijat tulivat Suomussalmelle

Ville-Petteri Määttä/ Arkisto
Suomussalmelainen marjanjalostaja Kiantama Oy kutsui täksi kesäksi Suomeen 250 thaimaalaista poimijaa.

Hannu Mustonen

Suomussalmelainen marjanjalostaja Kiantama Oy kutsui täksi kesäksi Suomeen 250 thaimaalaista poimijaa. Perjantaina poimijat siirtyivät Etelä-Karjalasta Suomussalmelle, missä he majoittuivat kolmeen entiseen kyläkouluun.

Poimijat saapuivat Suomeen jo heinäkuun puolella. Etelä-Karjalasta mustikkaa irtosi melko huonosti, mutta Kiantaman laatu- ja vastuullisuuspäällikön Riitta Ryytin mukaan Ylä-Kainuun mustikkasato näyttää kohtalaisen hyvältä etenkin verrattuna Etelä- ja Keski-Suomeen.

Näillä näkymin Kiantaman poimijat liikkuvat Suomussalmen lisäksi ainakin Hyrynsalmen ja Puolangan alueilla.

Kaikkiaan Kiantamalla on eri puolilla Suomea noin 500 thaimaalaista poimijaa, joista puolet on alihankkijoiden kutsumia. Puolangalle tulee myöhemmin 50–60 alihankkijan kutsumaa poimijaa.


Viime kesänä Kiantamalla oli yli 400 omaa poimijaa. Mustikasta tuli kuitenkin ennätyssato, mikä romahdutti kilohinnan ja poimijoiden tulotason. Se on kostautunut rekrytointivaikeuksina tänä kesänä.

Ryyti uskoo, että tästä kesästä tulee poimijoille parempi. Toisaalta lopputulema jää nähtäväksi. Mustikan kilohinta on nyt viimevuotista parempi, mutta marjasato on myöhässä ja keruuaika jää normaalia lyhyemmäksi.

Kiantama on järjestänyt poimijoille asialliset majoitusolosuhteet, työvälineet ja kulkuneuvot. Suurin osa poimijoista on kokeneita marjastajia, jotka ovat olleet Suomessa aiemminkin marjanpoiminnassa.

Poimijat ovat saaneet koulutuksen jokamiehenoikeuksista, marjanpoimintaan liittyvistä käytännöistä sekä Suomen olosuhteista ja poimintasäännöistä. Heidät on opastettu keräämään roskat luonnosta.

Poimijoiden toiminnan mahdollisista epäkohdista Kiantama pyytää ilmoittamaan suoraan puhelinnumeroon 040 140 8101. Numero on merkitty poimijoiden autoihin. Samalla on syytä ilmoittaa poimijoiden auton rekisterinumero tai auton kyljestä löytyvä tunnistenumero, jotta viesti voidaan välittää oikealle taholle.

Kiantaman poimijoiden autot tunnistaa Kiantaman logosta. Yhtiö on laatinut vastuullisuusohjelman.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti