REFRRER:path /

KATSO VIDEO! Kauppatorin harjoitus poikkesi tavanomaisesta

Pentti Kangas
Kajaanin Kauppatorilla räjähti keskiviikkoaamuna viranomaisten yhteisharjoituksessa.

Pentti Kangas

Laukauksia, henkilöauton räjähdys, useita siviiliuhreja. Kajaanin Kauppatorilla oli keskiviikkona aamupäivällä viranomaisten yhteistoimintaharjoitus, joka kuului osana Kajaani 17- ja Muutto 17 -harjoituksiin.

Tapahtumat alkoivat kello 9.30, jolloin jokirannasta kuului laukauksia. Harjoituksen luonteen mukaisesti viranomaiset eivät tienneet, mitä oli tapahtunut.

Siviiliuhrit makasivat Kauppatorilla.

Harjoituksen ajankohdasta oli ilmoitettu kansalaisille etukäteen, mutta tapahtumien yksityiskohtainen kulku valkeni vasta torilla.


Katsojat ihmettelivät, miksi avunsaanti kesti kymmeniä minuutteja, vaikka ambulanssi on peltikolarissakin paikalla muutamassa minuutissa.

Kauppatorin harjoitus poikkesi tavanomaisista viranomaishälytyksistä siinä, että tilanteen luonne ei ollut heti selvillä. Pelastushenkilöstö ei voinut kiiruhtaa uhrien luokse heti, koska uhkana oli uusia räjähdyksiä ja hyökkääjien mahdollinen toinen isku.

Harjoitus Kauppatorilla kesti puoleen päivään.

Kajaanin seurakunta on harjoitukseen liittyen avannut Kajaanin kirkon hiljentymistä ja keskustelua varten. Paikalla on seurakunnan henkilökuntaa. Kirkko on avoinna toistaiseksi.

Kajaani 17- ja Muutto 17 -harjoitukset jatkuvat perjantaihin saakka muun muassa Kuluntalahdessa, Renforsin rannassa, Palokankaalla, lentoasemalla, ratapihalla, kaupungintalolla ja Lehtikankaan koululla sekä Vuosangassa ja Kuhmon ja Kuusamon rajakuntien alueella.

Puolustusvoimista harjoituksessa on mukana noin 200 ajoneuvoa.

Harjoitukseen liittyvää lentotoimintaa maavoimien NH90-kuljetushelikopterilla on Kajaani-Oulu-Vuosanka-alueella, erityisesti Kajaanissa harjoituksen jokaisena päivänä.

Normaalista poikkeavaa melua ja savua aiheutuu keskiviikkona kaupungin keskustassa noin kello 8 harjoitukseen liittyvästä maalitoiminnasta.

Torin ympäristön ajoneuvoliikenne Kauppakadulla ja Urho Kekkosen kadulla sekä paikoitus kauppatorilla estetään keskiviikkoaamuna noin kello 8–9. Kevyen liikenteen väylät edellä mainituilla kaduilla sekä rantareitillä ovat käytettävissä.

Kainuun prikaati johtaa Kajaani 17 -paikallispuolustusharjoituksen Kainuun alueella. Harjoitukseen osallistuu noin 1 200 sotilasta, 200 muuta viranomaista ja 40 ajoneuvoa. Sotilaat harjoittelevat muun muassa Kajaanissa sekä Vuosangan harjoitusalueella.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti