REFRRER:path /

Eduskuntavaalit 2019

Kaikki tarpeellinen tieto vuoden 2019 eduskuntavaaleista. Vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.–6.4.2019.
Eduskuntavaaleissa 2019 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

« »

Torilla tunnustettiin jo punamultaa

Osa ehdokkaista kampanjoi yhdessä yli puoluerajojen. Huolena on Oulun valta-asema.

Maria Kalliokoski
Antti Rantakangas (kesk.) Haapavedeltä ja Katja Hänninen (vas.) Raahesta kampanjoivat tiistaina Kajaanissa. Taustalla lavalla kajaanilainen Raimo Piirainen (sd.). Pirkko Mattila (sin.) Muhokselta ei ollut vielä saapunut paikalle.

Maria Kalliokoski

Tulevan hallituksen pohjaksi kaavailtiin punamultaa, kun joukko Oulun vaalipiirin ehdokkaita oli koolla tiistaina Kajaanin Raatihuoneentorilla. Jo viisi kautta kansanedustajana toiminut Antti Rantakangas (kesk.) ja paluuseen tähtäävä Raimo Piirainen (sd.) kertoivat kannattavansa punamultahallitusta.

Haapavetinen Rantakangas ja kajaanilainen Piirainen myös kehuivat heidän oman yhteistyönsä sujuneen hyvin toissa kaudella.

Kaksikko kuuluu Pohjoisen puolesta -kampanjaryhmään, joka esittäytyi tiistaina Kajaanissa, Paltamossa ja Vaalassa. Ryhmään kuuluvat viime eduskuntavaalien tapaan myös Katja Hänninen (vas.) Raahesta, Pirkko Mattila (sin.) Muhokselta sekä oululainen Mari-Leena Talvitie (kok.), joka tosin ei tiistaina päässyt Kainuuseen.

Rantakangas ja Hänninen sanovat, että laajan vaalipiirin reuna-alueilla on paljon asioita, joita pitää hoitaa yhdessä. Rantakangas tähdentää eri puolueiden kansanedustajien yhteistyötä isojen kokonaisuuksien edistämisessä, hallituspohjasta riippumatta.

Rantakangas ja Piirainen kokevat, että Oulun vaalipiirin kansanedustajat ryhmittyvät helposti Oulu vastaan muut -asetelmaksi. Kainuusta, Koillismaalta ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosista valittujen on heidän mukaansa luontevaa hakea tukea toisiltaan.

Kajaanin Raatihuoneentorin lavalta Rantakangas myös julisti, että Uudenmaan kansanedustajat ”vetävät kotiin päin” voimakkaasti. Oulun eräänlainen itsekkyys näkyy hänen mukaansa esimerkiksi liikenneasioissa.

Tie- ja rata-asiat ovat kaikilla asialistan kärjessä. Piirainen vaatii ensinnäkin Oulun ja Kontiomäen välisen valtatie 22 peruskorjausrahojen leikkausten perumista. Siihen tarvittaisiin 30 miljoonaa euroa. Aikoinaan rahaa liikeni vain Oulun päähän.

Vaikka Savon-radasta ei keskusteltu Puolen Suomen vaalitentissä Oulussa maanantaina, Piirainen ja Rantakangas vakuuttavat kannattavansa itäradan parannuksia.

Myös Hänninen puoltaa investointeja teihin ja ratoihin. Hän uskoo, että Oulu-Ylivieska-välin kakkosraide hyödyttäisi myös Kainuuta ja poikittaisliikennettä.

Hänen mukaansa on ehdokkaasta itsestään kiinni, miten tämä haluaa ajaa asioita. Hän on perustanut eduskuntaan kylätoimintaverkoston, jonka hän katsoo edistävän harvaan asuttujen seutujen tilannetta.

Hänninen kertoo haluavansa puolustaa myös koulutusta ja pieniä sairaaloita. Hänen Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskeleva poikansa on luonut uuden siteen Kainuuseen.

Raatihuoneentorilla Pohjoisen puolesta -ryhmää kuunnellut Milja Leinonen kertoi käyvänsä vaalitilaisuuksissa aktiivisesti. Hän pitää ehdokkaita hyvinä puhujina ja tilaisuuksien tunnelmaa mukavana.

Hän pohti, mitä alueen ehdokkaiden yhteistyöhalukkuudelle käy, jos nämä pääsevät ”pääkallonpaikalle”.

Tauno Kaikkonen kertoi toivovansa eduskuntaan uusia nimiä. Hänkin pitää ehdokkaiden puheita vaalikiertueella hyvinä mutta pohti, pitävätkö lupaukset.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »