REFRRER:path /

Luonto

Luonto-aiheessa kerromme luontoon liittyvistä asioista monipuolisesti. Kainuun luonnonmaisemaa värittävät metsät, vesistöt, vaarat ja suot. Metsistämme löytyy valtava määrä erilaisia luonnonantimia, kuten marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuulaiseen luontoon kuuluvat oleellisesti myös suurpedot.

« »
Vesa Hyyryläinen
Kivesvaaran laelta avautuvan maiseman kaltaiset spektaakkelit ovat Vesa H yyryläisen mukaan Kainuussa harvassa. Maisema on ihastuttanut retkeilijöitä ulkomaalaisia myöten.

Vähintään liputuspäivän arvoinen

Liputetaanhan Leinoakin, joten miksei sitten myös hänen innoituksensa kohdetta, pohtii paltamolaisbiologi Vesa Hyyryläinen.

Timo Muona

Valtakunnallista Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 29.8.

Päivään liittyviä tapahtumia järjestetään kautta Suomen yli 120. Karkeloihin osallistuu myös Kivesvaaran retkeilyalue Paltamossa, joka kutsuu kaikenikäiset nauttimaan Kainuun luonnosta lauantaina kello 11 – 16.

Ohjelmassa on opastettuja luontokierroksia ja lisäksi järjestetään myös Vaaran Vaeltajien syyskauden avaus Partiopamaus.

Retkeilyalueen kodan lähettyvillä on toiminnallisia pisteitä lapsille ja aikuisille. Esimerkiksi vaaralta voi seurata kaukoputkella kalasääskiperheen elämää.

Varsinkin lapsiperheitä odotetaan saapuvaksi paikalle. Luonnossa saattaa törmätä jopa maahisiin ja peikkoihin.

Tapahtuman taustalla ovat Paltamon Luonto ry, MLL:n Paltamon yhdistys, Vaarojen Vaeltajat, Paltamon 4H-yhdistys, Kivesjärven kyläyhdistys, Elämyskeskus Jättiläisenmaa, K-market Tervatori ja PaltamoPandion.

Suomen luonnon päivä on Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen sekä Biologian ja maantieteen opettajien liiton koordinoima hanke. Tavoitteena on tehdä päivästä perinne ja virallinen liputuspäivä.

Kivesvaaran tapahtuman avaa lauantaina kello 11 Paltamon Luonto ry:n puheenjohtaja ja biologi Vesa Hyyryläinen. Hänen mielestään luonnolle liputtaminen on ihan järkevä ja tavoiteltava ajatus, lievästi sanottuna.

– Suomen liputuspäiviinhän kuuluu esimerkiksi runon ja suven päivä eli Eino Leinon päivä, joka kertoo siitä, että Suomessa arvostetaan kulttuuria. Suurin osa suomalaisista rakastaa luontoa ja siihen rakentuu myös suomalaisten identiteetti. Suomen luonto on vähintään liputuksen arvoinen, Hyyryläinen julistaa.

Tiedossa on, että Paltamossa syntynyt runoilija Eino Leino kirjoitti runoelmansa Kivesjärveläiset vaikuttuneena alueen historiasta. Ja kuuluuhan Leinon tunnetuimpiin runoihin Nocturne, jonka säkeet alkavat ruislinnun laululla ja täydestä kuusta tähkäpäiden yllä.

Suomen luonnon päivää vietetään nyt kolmannen kerran elokuun viimeisenä viikonloppuna. Hyyryläinen arvelee, että syynä ajankohdalle on koulujen alkaminen ja lomien loppuminen.

– Tässä vaiheessa ihmiset ovat aktiivisia, kun on herätty lomilta jatkamaan arkea. Kouluissakin puhutaan varmasti asiasta. Myös biologille alkusyksy on hyvin mielenkiintoista aikaa, esimerkiksi sienten ansiosta.

Kivesvaaran retkeilyalue äänestettiin taannoin vuoden 2014 retkeilypaikaksi Suomessa.

Alueen uusi retkeilyreitistö otettiin käyttöön viime vuoden syksyllä ja ne ovat Hyyryläisen havaintojen mukaan nousseet suosituiksi. Kuluneisuutta näkyy jo.

Suosio vaikutti myös päätökseen juhlistaa Suomen luonnon päivää Paltamossa. Retkeilyalueen Hyyryläinen kokee niin oivalliseksi, että vastaavia tapahtumia voisi järjestää ilmankin valtakunnallista juhlapäivää taustalla.

Vierailuintoa saattavat jonkin verran rajoittaa sääennusteet, jotka lupailevat vesisadetta koko maahan lauantaiksi. Luonnon luonteeseen sekin silti kuuluu.

– Luonnosta todella nauttivat ihmiset eivät pelkää pieniä sadekuuroja, Hyyryläinen sanoo.

Suomen luonnon päivän tapahtuma Paltamossa Kivesvaaran retkeilyalueella lauantaina kello 11 – 16.

Tarkempaa tietoa ohjelmasta osoitteessa www.facebook.com/Kivesvaaralle.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti


Lue lisää aiheesta

« »

Luonnon juhla

Suomen luonnon päivä

Tapahtumassa on mukana yli 80 toimijaa Martoista ministeriöihin ja tarjolla on yli 120 tapahtumaa ympäri Suomen.

Kainuussa päivää juhlistetaan Paltamon Kivesvaaralla yleisötapahtumalla ja Kuhmossa opastetulla retkellä Elimyssalolle. Päivän teemaan sopii myös Kajaanin Ladun yhteistyössä Korpien Kiertäjät ry:n kanssa järjestämä sieniretki Paljakkaan, jonka ilmoittautumisaika on tosin jo päättynyt.

Suomen luonnon päivästä halutaan tehdä jatkossa perinne ja virallinen juhlapäivä. Järjestäjät kannustavatkin ihmisiä nostamaan lipun salkoon lauantaina luonnon kunniaksi.

Ilmatieteen laitoksen torstaisen ennusteen mukaan lauantai tulee olemaan sadekuurojen sävyttämä. Sateita tulee etenkin maan pohjoisosassa, mutta illalla sää poutaantuu koko maassa.

Kokemuksia voi jakaa sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #luonnonpäivä.

Vuonna 2017 Suomen täyttäessä 100 vuotta tapahtuma laajenee nelipäiväiseksi Luonnon päivät -kokonaisuudeksi.