REFRRER:path /

Vanhat vehkeet kiehtoivat kansaa

Mieslahden Eloriehan kostean kolea sää ei sammuttanut kansan kiinnostusta koneisiin ja karjaan.

Susanna Kinnunen
Mieslahtelaiset Elvi ja Lauri Keränen viihtyivät Eloriehassa mainiosti, sillä tapahtuma tarjosi hyvää seuraa ja komeita koneita. Yksi komeimmista oli massiivinen Caterpillar-maansiirtomöyrijä.

Hannu Mustonen

– Minä olen koko ikäni näiden koneiden kanssa rassautunut. Jo ennen sotia ajoin traktoria, mieslahtelainen Lauri Keränen tuumasi massiivisen Caterpillar-maansiirtomöyrijän äärellä ja muisteli, kuinka Katepillarit laittoivat joen virtaa kuriin Leppikosken voimalaitoksen työmaalla.

Ammattiautoilijana soraa ja puuta kuskannut Keränen ei ollut ainoa isäntä, jonka silmät kirkastuivat ikääntyneistä traktoreista ja muista vanhoista vehkeistä.

Mieslahden Eloriehan yleisin näky oli miesporukka, joka seisoi ja jutusteli ikääntyneen moottorityöjuhdan äärellä. Niitä piisasikin Caterpillarista Valmettiin, Zetoriin, Nuffieldiin, Leylandiin ja Belarukseen. Keränen intoutui muistelemaan isänsä traktoria, johon oli asennettu häkäpönttö.

– Pönttö täyteen käpyjä ja metsästä pääsin kotiin, hän kertoi yhdestä puukaasun voimalla tehdystä reissusta.


Toki kaikille ikäpolville ja sukupuolille tarkoitettu Elorieha tarjosi muutakin mukavaa eläimistä elävään musiikkiin. Mieslahden kyläyhdistyksen järjestämä karkelo tuntuu saavuttaneen vakiintuneen suosion, sillä tälläkin kertaa tilaisuus näytti vetävän noin 400 kävijää. Neljännen Eloriehan alku osoitti, että kostea sää ei sammuta kiinnostusta koneisiin ja kotieläimiin.

Koneet eivät ole tietenkään mitään ilman hyvää seuraa.

– Täällä näkee ihmisiä, Elvi Keränen kiteytti sunnuntaisen tapahtuman oleellisen piirteen.

Itse asiassa juhlallisuudet alkoivat jo lauantaina, kun mieslahtelaiset paljastivat kylämonumentin. Uittoarkusta mallinsa saanut monumentti seisoo Mieslahden rannassa entisellä uittonippujen pudotuspaikalla.

Monumentti kuvastaa uiton merkitystä koko kylälle. Takavuosina uitot ja savotat tarjosivat töitä monille mieslahtelaisille.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

  • Tuoreimmat