REFRRER:path /

Talvivaara

Sotkamossa sijaitsevalla Talvivaaran kaivoksella käytetään bioliuotusmenetelmää, jonka on arveltu mahdollistavan köyhän malmin taloudellisesti kannattavan hyödyntämisen.
Kaivos aloitti toimintansa lokakuussa 2008.
Talvella 2010-2013 sattui kipsisakka-altaissa kolme suurta vuotoa.
Marraskuussa 2014 Talvivaaran tuotantoyhtiö meni konkurssiin.
Vuoden 2015 kesällä valtio otti tuotantoyhtiön haltuunsa ja muutti kaivoksen nimeksi Terrafame.

 

« »

Vapaavuori: Talvivaaran tulevaisuus riippuu vesikriisin hoidosta

Teijo Määttänen
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (vasemmalla) aloitti Kajaanin-vierailunsa iltapäivällä Kainuun Sanomista. Seurueessa olivat myös ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka, valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila ja työ- ja elinkeinoministeriön Talvivaara-toimiston toimialajohtaja Mika Lautanala.

Miika Manninen

Kajaanissa perjantaina vierailevan elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren (kok) mukaan Talvivaaran kaivoksen tulevaisuus riippuu pitkälti siitä, miten kaivoksen kriittisiin mittasuhteisiin paisunut vesitilanne hoidetaan.

– Nykyisten ympäristölupien mukaisesti vesiasiaa ei voi enää hoitaa, joten se on hoidettava kuntoon ohijuoksutuksin joko aluehallintoviranomaisen myöntämällä luvalla tai sitten ely-keskuksen luvalla, Vapaavuori kertoi Kainuun Sanomille.

Hänen mukaansa kaivosyhtiön konkurssipesällä on vielä hetki aikaa odottaa avin päätöstä hakemaansa ympäristölupaan ohijuoksutuksista, mutta mikäli vesitilanne muuttuu pahemmaksi päätöstä odotettaessa, ely-keskus voi tarttua tilanteen ohjaksiin.

Ely-keskus voi antaa tilanteen niin vaatiessa hallintopakkopäätöksen, joka mahdollistaa ohijuoksutukset ympäristönsuojelulain mukaisen, kriisitilanteita koskevan poikkeusmenettelyn mukaisesti.

Vapaavuoren mukaan vesitaseen hoitaminen on Talvivaaran kaivoksen mahdollisten kauppojen edellytys. Hänen mukaansa myös louhinnat pitäisi päästä aloittamaan kaivoksella ensi kesän aikana.

– Mikäli tämä akuutti vesikriisi saadaan kunnialla hoidettua ja kaivoksen vesienhallinta pidemmällä aikavälillä tasapainoon, uskon, että Talvivaaran kaupat saadaan vietyä loppuun.

Brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital on tehnyt ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ostamisesta.

Vapavuoren mukaan kauppojen syntymiselle ei ole olemassa lukkoon lyötyä päivämäärää.

Vapaavuoren mielestä purkuputki on tällä hetkellä uskottavin vaihtoehto Talvivaaran vesitaseen hoitamiseksi kuntoon.

Vapaavuoren mukaan valtio on saneerausuutisten jälkeen hoitanut Talvivaaran asioita niin hyvin kuin on pystynyt.

Ely-keskus saa häneltä kohtalaisen hyvän arvosanan Talvivaaran asioiden hoitamisesta vaikeassa tilanteessa, mutta valtion omistama sijoitusyhtiö Solidium sen sijaan saa kriittistä palautetta.

– Solidium toimi Talvivaaran kanssa löperösti. Sen olisi pitänyt ymmärtää aiemmin, että Talvivaara ajautuu yrityssaneeraukseen.

Vapaavuori on läsnä Talvivaara-kyselytunnilla Kajaanin kaupungintalon valtuustosalissa perjantaina 10.huhtikuuta kello 16.30 – 17.30.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »