REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Vieppäev vallassa

Vieppäev vallassa = muiden vietävänä, hurmaantuneena jstkn niin, että harkinta pettää
Supitolohhuun (myös susitolohuun ja susitolohoon) = pienee, mynkään, pilalle
Höynnäytä = höynähtää, harhautua

Jokunen aika sitten käsittelin tällä palstalla ilmausta ku synnin sumussa. Hieman samansuuntainen on määrittely siitä, että joku on tai tekee jotakin vieppäev vallassa.

Vertauksen taustalla on tietenkin ajatus siitä, että kyseinen henkilö on toisten voimakkaampien ihmisten tai voimien vietävänä, hurmaantunut niin, ettei osaa varoa eikä tehdä omia johtopäätöksiä.

Konkreettista ”viejää” ei yleensä kuitenkaan ole. On vain yllyke, innostus, kiihko johonkin tai polte saavuttaa jotakin, niin että harkinta jää taka-alalle tai unohtuu vallan.


Vieppäev valttaaj joutunneelta on siis menny tekemisestä kokonnaan tolokku.

Lahden 2001 suomalaisittain surkeiden hiihdon MM-kisojen jälkipyykissä totesi silloin ilmestynyttä Kaenuun kieltä -palstaa usein avustanut kuhmolainen Kalle Kyllönen toupinkiin sotkeunneista suomalaistahiihtäjistä, että ”Ne ku eärettömmyyksiir riivvaosi ja joutu ihav vieppäev valttaan, nii se mäni ihas supitolohhoon niihe hiihto”.

Vaikka
vieppäev vallassa olemiseen liittyy selittelemisen ja väärin tekemisen makua, ei aina suinkaan ole taustalla vilppiä. Vieppäev valttaan saattaa joutua vaikkapa kaupan alennusmyynnissä, kun tulee ostaneeksi yhtä jos toista, minkä myöhemmin tajuaa tarpeettomaksi.

Toki aina voi sanoa, että toeset yllytti, nii höynnäysin huonolle jälille.

Ostin minäkin elokuussa lakkautetun Kajaanin Anttilan loppurysäysalennusmyynnistä kaksi löysää hihatonta villaliiviä. Hintalapussa luki että poncho, mutta eivät ne ole ponchoa nähneetkään: kummassakin kaksi vastakkain sivulta ja hartioilta kiinni ommeltua suorakaiteen muotoista kappaletta. Olivat 60 prosentin alennuksessa, niin ostin heti kaksi, vaikkei paikassa ollut enää sovituskoppiakaan.

Mikäpä heissä, mutta kertaakaan en ole kumpaakaan päälläni käyttänyt.

Lienen ollut vähintäänkin vieppäev vallassa. Odotan nyt, että vaatteille joskus tulisi käyttöä. Aeka kun tavaran kaopihtoo, kuten kainuulainen tietää.

Aiemmin mainittiin sana supitotoloho. Sana tunnetaan kainuun murteessa myös muodossa susitoloho ja susitolohu.

Mistä sana lienee saanut alkunsa, minulla ei ole aavistustakaan, mutta sana tarkoittaa siis perusteellisesti mynkään, pieleen, pilalle menemistä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »