REFRRER:path /
Jukka Keränen
Kainuun Sanomien lukijat äänestivät uimari Jenna Laukkasen Vuoden kainuulaiseksi. Perjantaina Laukkanen aloitti kolmen viikon harjoitusleirin Rio de Janeirossa.

Vuoden kainuulainen: Yhä nopeampi, yhä rauhallisempi

Teemu Määttä teksti,

Jussi Salminen kuvat

Jenna Laukkanen pakkaili kotonaan matkatavaroita kolmen viikon mittaiselle harjoitusleirille Rio de Janeiroon, kun hän kuuli ilouutisen.

Kainuun Sanomien lukijat valitsivat uinnin kaksinkertaisen Euroopan mestarin Vuoden kainuulaiseksi 2015, ylivoimaisella äänivyöryllä.

– Tuo on minulle iso titteli, kun miettii, että kisassa oli mukana ihmisiä niin laajasti eri aloilta, Laukkanen tunnelmoi.

– Ja sitten tällainen uimarityttö voittaa.

Suosio ei toki tullut Laukkaselle täytenä yllätyksenä. Onnitteluja ja lämpimiä huomionosoituksia on sadellut sen jälkeen, kun hän palasi joulukuun alussa lyhyen radan EM-kisoista Israelista Sotkamoon kaksi kultamitalia kaulassaan.

”Meidän Jenna” -henki kukoistaa.

– Sotkamossa piirit ovat pienet, mutta tykkään siitä. Tuntuu, että täällä puhalletaan yhteen hiileen, toivotaan toisillemme parasta, Laukkanen kuvailee.

Sotkamossa hän nauttii myös omasta rauhasta.

– Täällä minun on helppo olla ja keskittyä olennaiseen. Ei ole ylimääräisiä juttuja ympärillä pyörimässä.

Laukkanen syntyi Kuhmossa, mutta on asunut Sotkamossa 5-vuotiaasta lähtien. Hänen äitinsä työskentelee Katinkullan lomakeskuksessa ja isä piirinuohoojana.

Sotkamolaisuuden ohella kainuulaisuus merkitsee Laukkaselle paljon. Iän myötä rintauimari on alkanut arvostaa kotimaakuntaansa yhä enemmän.

– Ei muualla Suomessa ole samanlaisia maisemia kuin Kainuussa. Tykkään hirveästi, kun täällä on järviä, vaaroja ja metsää   –   se on suuri rikkaus.

– En voisi kuvitellakaan, että muuttaisin yhtäkkiä johonkin Helsingin keskustaan, pieneen yksiöön, ja ympärillä olisi pelkkää betonia.

Nuorempana Laukkanen aristeli puhua juuristaan osin siksi, että sai usein kuulla ”maalaisuudestaan”. Nyt hän kantaa kainuulaisuutta ylpeydellä siellä missä ikinä liikkuukin.

– Yritän aina kertoa mahdollisimman monille, mistä ja millaisista olosuhteista tulen.

Maailman huipulla oleva yksilöurheilija viettää robottimaista elämää, jossa kaikki tekeminen on ohjelmoitua ja aikataulutettua. Laukkasenkin henkilöhahmo määrittyy vahvasti uinnin kautta, ja ihmisenä hänestä tiedetään vähän.

– Jos totta puhutaan, kotona Netflix vie suurimman osan vapaa-ajastani. Katselen paljon sarjoja, ja samalla on hyvä nukahtaa vaikka päikkäreille, Laukkanen hymyilee.

Lisäksi hän kuuntelee ahkerasti musiikkia, mieluiten räppiä, teknoa tai housea.

– Joskus luen kirjojakin. Mikään neulontaihminen en ole.

Kesäisin Laukkanen viihtyy metsässä. Hän käy poimimassa marjoja joko yksin tai vanhempiensa kanssa.

Tärkeitä paikkoja Laukkaselle ovat myös paikalliset uimarannat, etenkin Hiukka.

– Jotkut voivat pitää näitä touhuja tylsinä, mutta minulle on tärkeää tehdä asioita, joissa mieli lepää. Saan sopivaa vastapainoa uinnille.

Luonteeltaan Laukkanen on voimakastahtoinen, jääräpäinenkin. Urheilijana ja harjoittelijana hän on myös äärimmäisen tunnollinen.

Laukkanen sanoo kasvaneensa ihmisenä harppauksin parina viime vuonna. Enää hän ei kuluta liikaa energiaa turhaan stressaamiseen.

– Aiemmin, jos reissuilla oli vaikka lento myöhässä tai laukut kateissa, saatoin saada ihan ihmeellisiä raivokohtauksia. Tartuin kaiken maailman pikkuasioihin ja tein niistä itselleni isompia kuin ne oikeasti olivat.

– Hiljalleen olen päässyt eteenpäin. Enää en ole niin kireänä enkä turhaudu yhtä helposti.

Laukkanen seurustelee Hyvinkäältä kotoisin olevan hiihtäjän Iiro-Mikko Harjun kanssa. Kaksikko tapasi toisensa Sotkamon urheilulukiossa.

Harju suorittaa parhaillaan asepalvelusta Kainuun prikaatissa. Laukkanen asuu vielä vanhempiensa luona, koska se palvelee uintiuraa.

Vielä kaudella 2013–2014 hän harkitsi muuttoa USA:han urheilun ja opintojen perässä. Sille ei lopulta ollut tarvetta, koska arkivalmennus ja muut tukitoimet järjestyivät Sotkamossa riittävälle tasolle.

20-vuotias Laukkanen kertoo pohtineensa, pitäisikö hänen hakea keväällä opiskelupaikkaa jostakin.

– Mutta kun en vielä edes tiedä, mille alalle haluaisin.

Kuluva vuosi on Laukkaselle kiireinen ilman kouluasioitakin. Maalina häämöttävat olympialaiset elokuussa Riossa.

Sen jälkeisestä ajasta Laukkanen ei ole lyönyt lukkoon mitään. Ei lopullisesti edes sitä, että uintiura jatkuu.

– Eihän sitä tiedä, vaikka saisin hyvän opiskelupaikan ja se alkaisi kiinnostaa. En silti jaksa uskoa, että urheilu jäisi tähän.

– Minulla on kova intressi uimiseen ja olen ajatellut, että huippuvuoteni tulevat vasta sitten kun olen 24, 25 tai 26. Tokion olympialaisissa 2020 minulla voisi olla realistiset mahdollisuudet korkeillekin sijoille.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommenttiKuka?

Fakta

Jenna Laukkanen

Vuoden

kainuulaiset

Ikä
: 20.

Koulutus
:
Lakitettiin
ylioppilaaksi syksyllä 2014 cum lauden papereilla. Sen jälkeen hän on keskittynyt vain uintiin.

Asuu
Sotkamossa perheensä kanssa.

Perhe
: Äiti, isä, kaksi isoveljeä, pikkusisko ja -veli.

Seurustelee
hiihtäjä Iiro-Mikko Harjun kanssa.

Ura
: Voitti Israelissa kaksi lyhyen radan EM-kultaa. MM-kisoissa päässyt kahdesti välieriin (2013, 2014). Maailmancupin osakilpailun voitto (2014). Edusti Suomea olympialaisissa 2012. Saavutti juniorisarjoissa neljä EM-mitalia. Erikoistunut rintauintiin.

Harrasti
nuorempana myös jalkapalloa, jääkiekkoa, hiihtoa, yleisurheilua ja ratsastusta.

2004
: Marko Kemppainen.

2005–2007
: Heikki Kovalainen.

2008
: Juulia Valtanen.

2009
: Matti Heikkinen.

2010–2011
: Kaisa Mäkäräinen.

2012
: Anne Kyllönen.

2013
: Merja Kyllönen.

2014
: Kaisa Mäkäräinen.

2015
: Jenna Laukkanen.