REFRRER:path /

Murteella

Murteella -aiheessa käsitellään kainuulaisia sanoja ja sanontoja.
Mukana on sekä uutta materiaalia että otteita Kaenuun kieltä -pakinoista, joita julkaistiin Kainuun Sanomissa viikoittain vuosina 1998 – 2005.

« »

Yhteen pallaan ja yhellä väellään

Yhteen pallaan = keskeytymättä
Yhteen kaekuun = keskeytymättä, yhtäjaksoisesti,
Yhellä väellään = saman tien, keskeyttämättä
Muistin aekana = muistaessaan, ennen kuin unohtuu

Kun jotakin tapahtuu keskeytymättä, kainuulainen ilmaisee sen usein sanomalla yhteen pallaan. Professori Alpo Räisäsen arkistoissa on Ristijärveltä lause: Minä kävelin koko matkan yhteen pallaan, ’välillä pysähtymättä’. Kuhmolainen Lyyti Heikkinen (s. 1879) taas oli kertonut Räisäselle, että nälkäaikana piti tulla vellillä toimeen usseampiiv vuorokaosi yhteen pallaan.

Sotkamosta on puolestaan peräisin järkähtämätön totuus: Se on yhteen pallaan elettävä, elämä välipäitä pitämättä.

Suomussalmelta Räisänen oli kerännyt esimerkin: Ei soahat tähän pallaan valamiiksi, ’työtä tehdyksi kerralla, keskeytyksettä’.

Yhteen pallaan -sanontaa vastaava on yhteen kaekuun. Puolankalainen emäntä oli kertonut Räisäselle tutustaan, joka oli mennyt Amerikkaan eikä ollut käynyt Puolangalla sen jälkeen. Emäntä oli todennut: Se on ollus siellä yhteen kaikuun.

Joku kuhmolainen taas oli ollut hammaslääkärissä eikä turhaan: ja mitäs kun se viisi (hammasta) oli ottanna yhteen kaekuun. Sotkamossakin työ on Räisäsen tietojen mukaan tehty yhteen kaekuun.

Niin sotkamolaissyntyinen kuin olenkin, ei yhteen kaekuun tekeminen ole minulle tuttua, yhteen pallaan sen sijaan kyllä.

Jo aiemmin on tällä palstalla sivuttu ainakin Sotkamossa tunnettua sanontaa tehdä työt yhellä väellään. Ennen tuorerehun ja nyttemmin pyöröpaalien aikaa yhellä väellään saatettiin kärvästää vielä yksi sarka tai voidaan yhä istuttaa vielä pari sankollista puun taimia, kun hommassa kerran ollaan.

Yhellä väellään tekeminen onkin epäilemättä tuttua ennen muuta maalaistalossa, missä työ ei tekemällä lopu ja päivää on jatkettava illasta. Ulkotöiden tekemisessä ollaan usein vielä säiden armoilla. Kun siis vauhtiin päästään, on parasta jatkaa, niin kauan kuin suinkin jaksetaan.

Sanonnassa viitataan konkreettisesti yhteen väkeen eli että tehdään asia sillä väellä, joka on koolla. Taustalla saattaa olla myös se tosiasia, että töitä tehtiin maalla ennen usein talkoilla eli juuri silloin oli hyvä saada aikaan mahdollisimman paljon.

Enemmän kuin väen vaihtumattomuutta, ilmaus tarkoittaakin sitä, että kun on vauhtiin päästy, työtä jatketaan keskeyttämättä vielä pidemmälle kuin oli alun perin ehkä tarkoituskaan.

Toisinaan töitä tehdään myös muisti’ aekana. Silloinkin on usein kyse ylimääräisestä tekemisestä. Homma tehdään, kun nyt satutaan muistamaan, ennen kuin unohtuu, muistaessaan.

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »