REFRRER:path /
Kaupallinen yhteistyö
Vuokatin Viini Oy:n yrittäjä Nils Colliander tarkkailee Lepaan meloni -lajikkeen kypsyyttä. Omena poimitaan taittamalla varovasti ylöspäin. – Jos omenaa joutuu repimään, se ei vielä ole kypsä, Colliander sanoo.

Omena jalostuu juomaksi

Vuokatin Viini Oy

Vuokatin Viinin mehun ja siiderin ainekset kasvavat lähellä

Syksy on omenatarhurille kiireistä aikaa. Omenapuiden oksat taipuilevat alaspäin punaposkisten herkkujen painosta odottaen poimijoita.

Tänä vuonna kylmä kesä on kuitenkin viivästyttänyt omenoiden kypsymistä. Omenatarhuri ja Vuokatin Viini Oy:n yrittäjä Nils Colliander kertoo, että omenasato on ollut noin neljä viikkoa myöhässä.

– Kukinta oli tänä vuonna kesä-heinäkuun vaihteessa, kun normaalisti se on touko-kesäkuun vaihteessa. Säätiloista riippuen on mahdollista, että osa omenoista ei ehdi kypsyä lainkaan, Colliander kertoo.

Sotkamossa Määttälänmäellä sijaitsevan omenatarhan sato päätyy pääasiassa jaloiksi juomiksi, Vuokatin Viinin siideriksi ja tuoremehuksi. Lisäksi omenoista valmistetaan hilloa.


Määttälänmäen omenatarha on yksi Suomen pohjoisimpia omenatarhoja. Tilalla kasvaa noin 1100 omenapuuta, jotka tuottavat hyvänä vuonna 10 000 – 15 000 kiloa omenoita. Päälajikkeita ovat Grenman, Norland, Lepaan meloni, Harlamovski ja Kaneliomenat, ja lisäksi tarhalla kasvaa pienempiä määriä noin kolmisenkymmentä muuta lajiketta.

Omenat poimitaan hellävaraisesti parin oman ja sesonkiaikana lisäksi useamman vuokratyöntekijän voimin.

Omena poimitaan taittamalla hedelmää varoen ylöspäin, jolloin oksa ei vahingoitu. Poimija kerää omenat ”muuliin”, eli vatsan päällä kannettavaan reppuun, josta satsi saadaan helposti tyhjennettyä laatikoihin pohjan kautta.

– Omenoiden kanssa täytyy olla varovainen, että ne eivät ne kolhiudu ja mustu liikaa. Täältä lasti menee kuitenkin suoraan murskaukseen, joten ulkonäöllä ei lopulta ole hirveästi väliä, Colliander toteaa.

Vuonna 2007 perustetun Vuokatin Viinin tuotantotilat sijaitsevat Vuokatissa Vuokatinhovin yhteydessä.

–Tuotantomme tapahtuu kokonaan käsityönä. Viinimestarina toimii englantilaislähtöinen Mark Knipe, jolla on 30 vuoden kokemus viinialalta Englannissa ja Chilessä. Hän on meille todellinen löytö, Colliander hymyilee.

Vuokatin Viinin omenamehuun ei puristamisen jälkeen lisätä mitään, se ainoastaan pastöroidaan ja purkitetaan, minkä jälkeen tuote on käyttövalmis. Siiderin raaka-aineeksi menevä mehu pakastetaan ja käytetään tarpeen mukaan.

Vuokatin Viinin tuotteita on myynnissä muun muassa Osuuskauppa Maakunnan liikkeissä sekä Vuokatinhovin yhteydessä sijaitsevassa omassa viinikaupassa.

– Osuuskauppa Maakunta on meille merkittävä yhteistyökumppani, jonka kautta saamme liikkeelle paljon sekä tuoretuotteita että enemmän teollisia tuotteitamme. Kainuussa on mukava toimia lähituottajana, tuotteita on hyväksytty hyvin myyntiin ja logistiikka pelaa, Colliander kehuu.

– Vuokatissa toimiessa tuotteita myydään paljon myös turisteille ja toimimme ikään kuin kainuulaisen lähituotannon sanansaattajana.

Jätä kommentti”natiivimainonta_logo"

Vuokatin Viini Oy

Omistaja Nils Colliander vuodesta 2007.

Tuotevalikoimaan kuuluu omenasiideri, marjaviinejä, kuohuvia viinejä (myös alkoholittomana), omena- ja marjamehuja, limonadia, marjatisleitä, hilloja ja sinappeja.

Raaka-aineena käytetyt omenat ja mansikat kasvatetaan Sotkamossa Korholanmäellä sijaitsevalla tilalla, joka on samalla Suomen pohjoisin omenatarha. Mansikat kasvatetaan yhteistyössä viljelijä Tero Huuskon kanssa.

Oma myymälä Vuokatinhovin yhteydessä on avoinna lauantaisin sekä sopimuksen mukaan.

Vuoktain Viini