REFRRER:path /
Kaupallinen yhteistyö
Koko ikänsä leipomoalalla ollut leipurimestari Arto Jäske laittaa vastapaistetut pettuleivät jäähtymään tottunein ottein.

Rakkaudesta leipomiseen

Ämmän Leipä

Ämmän Leipä on luottanut laatuun ja palveluun jo neljä vuosikymmentä

– Leipominen on vaan niin mukavaa!, huudahtaa Ämmän leivän leipurimestari Arto Jäske kädet jauhoissa.

Leipomiseen ei Ämmän Leivän leipomossa ollakaan kyllästytty, sillä yrityksen leivinuunit ovat hohkaneet Suomussalmella jo yli neljäkymmentä vuotta. Arto Jäsken isä Ensio perusti leipomon vuonna 1977.

Arto Jäske tehnyt leipomotyötä koko ikänsä.

– Olen ollut isän mukana työmaalla jo pienestä koulupojasta lähtien. Otteet ovat hyvin hallussa, Jäske naurahtaa taikinaa pyöritellessään.


Tänä päivänä Ämmän Leivän tuotevalikoimaan kuuluu noin 150 eri tuotetta ja päivittäin tuotteita lähtee leipomosta jälleenmyyjille 7000 – 20 000 kappaletta.

Siinä saa kädet käydä.

Ämmän Leipä työllistää yrittäjien lisäksi parikymmentä henkeä leipomossa, kuljettajina ja kahvila-konditoria Herkkusuussa.

Leipurin päivä alkaa jo pikkutunneilla. Leivän tekeminen aloitetaan yöllä, jotta aamuksi saadaan tuoretta leipää kauppoihin.

– Meillä iltavuoro alkaa aamukuudelta, Jäske naurahtaa.

Arto Jäske painottaa, että hyvistä työntekijöistä kannattaa pitää kiinni.

– Meillä ei leivoskella. Työ on fyysistä yötyötä, mutta meillä on todella hyvä henkilökunta. Huumoria riittää ja juttu lentää, Jäske kehuu.

Ämmän Leipä käyttää paljon perinteisiä käsityömenetelmiä, mutta myös koneellista tuotantoa.

– Tietyissä työvaiheissa koneita on käytettävä, jos aikoo pysyä kilpailussa mukana. Kuitenkin esimerkiksi pitkot, korvapuustit ja munkkirinkilät valmistamme kokonaan käsityönä perinteisin menetelmin, Jäske kertoo.

Tuotevalikoima ulottuu kermakakuista pettuleipään. Tunnetuimmat Ämmän Leivän tuotteet ovat rieskat ja ruisleivät.

Ämmän Leivällä on myös gluteeniton leipomo, joka valmistaa noin seitsemää erilaista gluteenitonta leipomotuotetta. Lisäksi saatavilla on gluteenittomia kakkuja.

Ämmän Leipä toimittaa tuotteitaan pääasiassa välille Kuusamo-Kajaani. Noin 30 prosenttia tuotannosta menee Suomussalmen alueelle.

– Joillakin syrjäisimmillä perukoilla tuoretta leipää saataisiin tukusta kerran viikkoon, jos me emme sitä sinne toimittaisi, Jäske toteaa.

Arto Jäsken mukaan leipomoalalla kilpailu on kovaa, eikä pieni toimija voi kilpailla hinnalla.

– Haluamme olla pieni paikallisleipomo, joka tunnetaan laadukkaista tuotteista ja hyvästä palvelusta, Jäske muotoilee.

Vuosituhannen alussa ajat olivat tiukat, mutta Ämmän Leipä nousi tällöin yhteistyössä Osuuskauppa Maakunnan kanssa koko Kainuun alueen toimijaksi. Silloin alkoi Ämmän Leivän tuotteiden toimitus kaikkiin Kainuun S-Marketeihin ja Prismoihin.

– Olen yhä kiitollinen silloiselle markettipäällikkö Reijo Härköselle tämän yhteistyön alkamisesta, Arto Jäske sanoo.

Leipurimestari on iloinen siitä, että kuluttajat ovat tänä päivänä kiinnostuneita ruoan alkuperästä.

– Ihmiset kyselevät paikallisten tuotteiden perään ja lähituotantoa arvostetaan. Haluamme Ämmän Leivässä kuunnella asiakkaita ja valmistaa heille laadukkaita tuotteita, jotta työtä riittää jatkossakin, Jäske toteaa.

Nykyajan pettuleipä on maukas erikoistuote

Ämmän leipä tuottaa erikoistuotteena entisaikaista kainuulaista hätävararuokaa, pettuleipää.

– Kaikki alkoi, kun kotitalousopettaja Götha Rannikko ehdotti, että alkaisimme tehdä perinneleivontaa täällä Suomussalmella. Tartuimme heti täkyyn, Arto Jäske kertoo.

Pettuleivän jauhoja on jatkettu männyn nilakerroksesta valmistetulla jauholla.

Pula-aikana, kun jauhot olivat vähissä, petäjäisen lisääminen leivän jatkeeksi oli välttämätön keino nälänhätää vastaan.

Tänään pettuleipä on erikoistuote, jota valmistetaan vain pieniä määriä.

Ämmän Leipä tuottaa kahta eri pettutuotetta, perinteistä pehmeää reikäleipää ja kuivaa pettunappia.

Arto Jäske kertoo, että kokeilujen kautta sopivaksi pettujauhon määräksi on havaittu noin 12 prosenttia jauhojen kokonaismäärästä.

– Asiakkaan toivomuksesta voimme toki laittaa taikinaan pettua vaikka puolet jauhojen määrästä, mutta silloin parkin maku on niin vahva, että leipää ei ole enää helppo niellä.”natiivimainonta_logo"

Ämmän Leipä

Ensio Jäske perusti Ämmän Leivän vuonna 1977. Tänään toisen polven yrittäjinä toimivat sisarukset Arto, Pekka ja Sirpa Jäske.

Leipomo sijaitsee Suomussalmen keskustassa.

Lisäksi Kiantajärven rannalla Jalonniemi-talossa palvelee kahvila-konditoria Herkkusuu, joka toimii myös lounasravintolana.

Leipomo työllistää vuodenajasta riippuen 18-20 ja kahvila-konditoria Herkkusuu 4-5 työntekijää.

Ämmän Leipä