REFRRER:path /
Kaupallinen yhteistyö
Salaatin kasvattaminen kylvöstä kauppakokoiseksi kestää 4-7 viikkoa. Yrittäjät Matti Huotari ja Hanna-Leena Määttä (keskellä) sekä puutarhatyöntekijä Seija Haverinen istuttavat taimia kasvulinjastolle

Salaatin kulutus on kasvussa

Akonlahden Puutarha Oy

Vihreä herkku sopii arkeen ja juhlaan

Akonlahden puutarhalla Kuhmossa ruukkusalaatit kasvavat kohisten.

Vihreät herkut varttuvat kahdessa kasvihuoneessa, yhteensä 3000 neliön alalla, tarkasti säädellyissä olosuhteissa siemenestä kauppakuntoiseksi.

Vihanneksia kasvatetaan Akonlahdella jo toisessa polvessa, nyt yrittäjinä toimivat Tapio Komulainen sekä Hanna-Leena ja Matti Huotari.

– Salaatin kulutus on viime vuosina kasvanut. Ruokailutottumukset muuttuvat ja salaatti kuuluu nykyään ruokapöytään arjessa ja juhlassa, iloitsee yrittäjä Hanna-Leena Huotari.


Salaattilajikkeiden suosio on vaihdellut vuosien varrella. Akonlahden puutarhatoiminnan alkutaipaleen päätuote keräsalaatti vaihtui ruukkusalaatteihin vuonna 1992.

– Viime aikoina erityisesti jääsalaatin kysyntä on kasvanut, ja tällä hetkellä sen osuus Akonlahden puutarhan tuotannosta on noin 70 prosenttia. Myös makea friseesalaatti kasvattaa suosiotaan, Tapio Komulainen kertoo.

Akonlahden puutarhan nykyaikaiset tilat ja lämmönsäätelyjärjestelmät mahdollistavat ympärivuotisen tuotannon. Vuosituotanto on noin miljoona kappaletta ruukkuvihanneksia.

Puutarhan lämmitykseen käytetään kuhmolaista hakepolttoainetta.

Kasvuolosuhteiden säätely on pitkälti automatisoitu. Tietokone mittaa kasvihuoneen lämpötilaa ja ilmankosteutta, ja lisää tai vähentää lämpöä sekä kastelua tarpeen mukaan.

– Automatiikkaa pitää kuitenkin jatkuvasti valvoa, joten hyvin sitovaa tämä työ edelleen on, Hanna-Leena Huotari huomauttaa.

Akonlahden puutarhalla ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita, vaan tuhohyönteisiä taltutetaan biologisen torjunnan keinoin. Esimerkiksi puutarhoissa yleisten tuholaisten, kirvojen, torjunnassa käytetään apuna kirvavainokaisia, jotka tuhoavat kirvoja.

Kauppakunnostetut ja pussitetut salaatit matkaavat kotipuutarhalta kauppoihin suurimmaksi osaksi yrityksen omalla lämpösäädellyllä kuljetuskalustolla.

– Salaatin kuljettaminen erityisesti pakkasella on tarkkaa puuhaa, sillä se paleltuu herkästi, yrittäjä Matti Huotari sanoo.

Akonlahden puutarhan tuotteita toimitetaan kolme kertaa viikossa vähittäisliikkeisiin, ravintoloihin ja keittiöihin koko Kainuun alueella sekä Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

Kotikokit löytävät Akonlahden salaatteja esimerkiksi Osuuskauppa Maakunnan S-Marketeista, Prismoista ja Saleista.

Alkusyksy on puutarhayrittäjälle rauhallisempaa aikaa.

– Loppukesältä pakkasten tuloon asti on tarjolla avomaan vihanneksia ja luonnonantimia. Pakkasten tultua kasvihuonevihannesten menekki jälleen kiihtyy, Matti Huotari selventää.”natiivimainonta_logo"

Akonlahden Puutarha Oy

Puutarhatoiminnan aloittivat Tauno ja Kaarina Komulainen maatalouden liitännäiselinkeinona 1960-luvun lopulla.

Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 1999. Vuonna 2009 perustettiin osakeyhtiö, jossa ovat mukana Hanna-Leena ja Matti Huotari sekä Tapio Komulainen.

Tuottaa lehtisalaattia, jääsalaattia, makeaa friseesalaattia, tilliä ja persiljaa koko Kainuun sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueelle.

Työllistää yrittäjien lisäksi viisi puutarhatyöntekijää.

Akonlahden Puutarha