REFRRER:path /

EU-parlamentista: Kesäajasta luopumista saadaan odotella

Merja Kyllönen

Merja Kyllönen

Kirjoittaja on vasemmistoliiton suomussalmelainen europarlamentaarikko. merja.kyllonen@europarl.europa.eu

Harvasta asiasta vallitsee suomalaisten europarlamentaarikkojen keskuudessa samanlainen yksimielisyys kuin kesäajasta.

Kaikki Suomen mepit kannattavat kesäaikaa säätelevästä direktiivistä luopumista, ja myös Suomen hallitus on päättänyt lähteä ajamaan asiaa EU:ssa.

Suomalaisten kanta on siis selvä: kellojen siirtelystä on luovuttava.

Kesäajasta säädetään

kuitenkin direktiivillä, joten kesäajasta luopuminen vaatii direktiivin muuttamista. Direktiivin muuttaminen taas edellyttää komission aloitetta sekä parlamentin ja jäsenmaiden tukea.

Tällä kaudella parlamentissa asiaa on ajettu voimallisesti. Minä ja muut suomalaiset mepit sekä lukuisat samassa rintamassa taistelleet ovat esittäneet useaan otteeseen, että kellojen siirtelystä olisi luovuttava.

Lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa, mukaan lukien Euroopan parlamentin oman tutkimuspalvelun selvityksessä, ei ole pystytty todistamaan puolivuosittaisella kellojen siirtämisellä olevan minkäänlaisia myönteisiä vaikutuksia, mutta sen sijaan sillä on osoitettu olevan kielteisiä vaikutuksia ihmisten terveyteen, maatalouteen ja tieliikenneturvallisuuteen.

Lukuisat kansalaisaloitteet ovat tuoneet esiin kansalaisten huolet, jotka liittyvät kellonaikojen siirtelyyn. Näitä huolia on tuotu esiin jo tämän kauden alkupuolella mm. komissiolle esitetyssä suullisessa kysymyksessä, mutta valitettavasti parlamentti ei vielä tämän viikon täysistunnossakaan suoraan tukenut ajatusta kesäajasta luopumisesta.

Sen sijaan parlamentti haluaa komission tekevän lisäselvityksiä. Mitään ei siis tapahdu kovin äkkiä.

Asiassa tarvitaan seuraavaksi vahvaa tukea jäsenmailta. On hyvä, että Suomi on asiassa aktiivinen, ja on hyvä, että Suomella on ensi vuoden syksyllä edessä myös oma EU-puheenjohtajuuskausi. Suomella on siis hyvä paikka edelleen edistää asiaa, mutta äkkiä mikään ei tule muuttumaan. Eilen vaaditun vaikutusarvion tekee todennäköisesti uusi komissio ja sitten käydään vielä koko kierros EU-elimissä uudestaan.

Hitaasti siis muuttuu maailma.

On harvinaista löytää keino, jolla voidaan yleisesti parantaa lähes koko väestön terveyttä ja hyvinvointia, ja täysin ilman kuluja. Tässä meillä olisi kerrankin sellainen, mutta päätöksentekijät odottelevat lisää tutkimuksia. Turhauttavaa!

Oma ehdotukseni on ollut että talviaika säädetään pysyväksi, ja Suomi siirtyisi omalla päätöksellään Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen. Pysyvä kesäaikakin minulle sopii, jos vain jatkuvasta ajan rassaamisesta ylipäätään luovutaan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti