REFRRER:path /

EU-parlamentista: Onko syytä olla huolissaan?

Liisa Jaakonsaari

Liisa Jaakonsaari

Kirjoittaja on sosiaalidemokraattien oululainen europarlamentaarikko. liisa.jaakonsaari@europarl.europa.eu

Sähköinen ja verkkoihin perustuva yhteiskunta on haavoittuvainen. Kainuu koki talvella luonnonolosuhteista johtuvia sähkönjakelun ongelmia.

Pahempaa voi olla tulossa koko maailman mittakaavassa, sillä rahaliikenne, energiatuotanto tai vaikkapa lennonjohto ovat täysin riippuvaisia tietojärjestelmien ja verkkojen toimivuudesta. Siksi ei ole ihme, että päivän sana on kyberturvallisuus.

Kyberturvallisuus tarkoittaa verkossa tapahtuvan rikollisuuden ehkäisemistä. Se on Suomelle ja Euroopalle ja koko maailmalle suuri haaste. Voi olla, että seuraava maailmantalouden lama johtuu massiivisesta iskusta pankkijärjestelmiin ja rahaliikenteeseen.


Kyberrikollisuuden alalla innovaatiot ja luovuus ovat kukkeimmillaan. Kyberrikolliset kehittävät mitä monimutkaisempia haittaohjelmia. Älykkäät rikolliset löytävät pienimmätkin haavoittuvaisuudet digitaalisista laitteista ja palvelujärjestelmistä. Tutkimuksen, koulutuksen, viranomaisten ja poliitikkojen pitäisi olla askeleen edellä eikä kaksi askelta rikollisten jäljessä.

Laitevalmistajilla on niin kiire valmistaa uusia älylaitteita, että turvallisuusnäkökulma on jäänyt sivuun. Raha puhuu.

Erityisesti olen huolissani lapsille suunnatuista älyleluista ja älylaitteista kuten kelloista, joiden turvallisuus on täysin olematonta. Ne eivät täytä minkäänlaisia minimistandardeja.

Viranomaiset ovat jo varoittaneet älylelujen turvallisuusriskeistä. Viranomaisilla on FBI:n mukaan useita tuoreita esimerkkejä siitä, miten huonosti suojatut lelujen internetyhteydet ovat saattaneet lasten ja vanhempien yksityisyyden vaaraan. Monet markkinoilla olevat keräävät lapsista reaaliaikaisia tietoja kuten paikkatietoja ja mahdollistavat salakuuntelun tai salakatselun.

Verkkoon liitettyjen laitteiden määrä kasvaa nopeasti. Esineiden internetin myötä EU:ssa ennakoidaan otettavan käyttöön miljoonia, ellei miljardeja, verkkoon kytkettyjä laitteita seuraavan vuosikymmenen aika. Onko esineiden internetistä turvallisuusmiehessä tulossa Villi Länsi?

Kun kyberhyökkäyksiä tapahtuu yhä enemmän niin verkottunut talous ja yhteiskunta tarvitsevat vahvempaa puolustusvalmiutta. Suomen puolustaminen on yhä useammin taistelua verkkohyökkäyksiä vastaan. Yksikään maa ei pysty vastaamaan kyberturvallisuuden haasteisiin yksin. EU:n toimet ovat äärettömän tärkeitä. Rauhanprojekti haastaa tässäkin asiassa.

Kyberhyökkäykset ovat usein rajat ylittäviä, mutta vastatoimet kansallisia. Nyt onkin kiire lisätä jäsenvaltioiden ja yritysten yhteisiä valmiuksia ja varautumiskykyä sekä parantaa yhteistyötä ja koordinointia jäsenvaltioiden ja EU:n toimielinten välillä. myös kansalaisten ja yritysten tietoisuuden lisäämiseksi tarvitaan lisätoimia.

Television mainiossa viihdeohjelmassa kysytään: Onko syytä olla huolissaan.

Vastaan, että kyllä on. Onneksi kyberturvallisuudesta on tulossa keskeinen osa digitaalisen Euroopan infrastruktuuria.

Yksikään maa ei pysty vastaamaan kyberturvallisuuden haasteisiin yksin.

EU:n toimet ovat äärettömän tärkeitä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti