REFRRER:path /

Kolumni: Jos olisin ehdoilla vaaleissa

Pekka Lassila

Pekka Lassila

Jos olisin ehdolla eduskuntavaaleissa, tulisin ilman muuta valituksi. Voisinpa vetää jonkun vähäisemmänkin poliitikon perässäni eduskuntaan suhteellisen vaalitavan nostattaman peräaallon kannattamana.

Minua on huvittanut myös ajatus hankkiutua jääkiekkojoukkueeseen, mieluiten vaikka maajoukkueeseen. Tiedän ettei minulla ole siihen edellytyksiä, enhän osaa kunnolla edes luistella, mutta minulla on ajanmukainen strategia.

Strategiani toimii ainoastaan joukkuelajeissa, urheilussa vaikkapa jääkiekossa, koska siinä melko pieni osa joukkueesta on kerrallaan kentällä.

Voisin tarkkailla nelosketjun varamiehenä pelitilannetta vaihtoaitiosta. Kun joukkueeni saisi maalin tai kentällä syntyisi pelikatkon aikana näyttävä rähäkkä, hankkiutuisin oitis näkyvälle paikalle tuulettamaan, halaamaan tai rähisemään niin, että varmasti näkyisin lehtikuvissa.

Vapaa-ajallani jakaisin somessa kuvia etelän lomalta ja hiihtovaellukselta. Kotiani voisin esitellä sisustuslehdessä tai ainakin iltapäivälehdessä. Tarjoutuisin mielelläni kommentoimaan laajalti muitakin aiheita kuin vain oman lajini kilpailuja.

Lausuisin vihjailevia sanoja vastustajista ja uteliaisuutta ruokkivia yksityiskohtia oman joukkueen johdosta ja joukkuetovereista. Tietäisin kyllä, mikä yleisöä oikeasti kiinnostaa ja mitä yleisö janoaa kuulla. Pyytäisin ja ottaisin somekaveriksi kaikki mahdolliset ja mahdottomat ihmiset.

En ole ehdolla vaaleissa enkä pääse edes puulaakitason jääkiekkojoukkueeseen. Vaaleissa lupaaminen on helppoa, mutta lupauksen lunastaminen teettää valitettavan paljon töitä eikä läheskään aina ole edes mahdollista.

Työskentelin edellisten eduskuntavaalien aikaan politiikan toimituksessa. Seurasin uuden eduskunnan ensimmäisiä työpäiviä. Koskaan minua ei ole niin paljon kätelty ja minulle esittäydytty. Kellokas kansanedustaja kyllä huomaa, kenellä on kamera ja nauhuri.

Hallitusneuvotteluja saatoimme seurata Smolnan lehdistötiloissa. Itse neuvotteluja emme päässeet seuraamaan. Kiinnostavaa sen sijaan oli seurata, ketä poliitikkoja ja asiantuntijoita neuvotteluissa kävi. Näkymä oli aika tavalla erilainen kuin vaalitoreilla ja iltapäivälehtien sivuilla.

Jos kansanedustajat valitaan fiilis-pohjalta, ei päättäjiltä voi odottaa yhtään sen enempää.

Ottamatta kantaa itse asiaan, oikeusministeri Häkkänen vastasi minusta suoraselkäisesti, kun häneltä kysyttiin Sotkamossa eläkkeiden verotuksesta. Ministeri vastasi, että eläke- ja palkkaveroa voitaisiin keventää miljardilla eurolla, ja että raha verokevennykseen otettaisiin kiristämällä alkoholin, tupakan ja turpeen verotusta.

Kirjoittaja on Sotkamo-lehden päätoimittaja.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti