REFRRER:path /

Kolumni: Olinko huono ja välinpitämätön aikuinen?

Hannu Mustonen

Hannu Mustonen

Päivänä eräänä pyöräilin iltavuorosta kohti kotia, kun eteeni osui sankka nuorisojoukko. Porukan levottomin ja humaltunein poika pyöri kevyen liikenteen väylällä kuin pieru nahkahousussa, mutta hänkin väisti, kun tyttötoveri tarttui toimeen ja veti hästääjän sivuun.

Ilmeisesti juniori ei ollut mielissään pakotetusta väistämisvelvollisuudesta ja siitä, että suvaitsin häiritä hänen hoippumistaan. Laulaahan Paula Vesalakin, jotta älä tuu droppaa mun tunnelmaa.

Poika kääntyi, potkaisi saappaaseen ja lausui pari valittua sanaa keskenkasvuisen uroksen kännikohotetulla itsevarmuudella.

Episodista huolimatta jatkoin tyynesti matkaani. Lievä väkivalta ei sytytä vastahyökkäykseen, ja homottelu haittaa yhtä paljon kuin ihmiseksi kutsuminen.

Myöhemmin nousivat mieleeni puheet siitä, kuinka koko yhteisön pitäisi kantaa huolta lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Olinko siis huono ja välinpitämätön aikuinen, kun en puuttunut millään tavalla juniorin kelvottomaan ja riskialttiiseen käytökseen?

Tuskin elämänsä kevättä elävä teini olisi lämmennyt viisikymppisen viisauksille ainakaan sillä humalan hämärtämällä hetkellä, mutta ehkä olisin pystynyt osoittamaan kylmänrauhallisesti lausutulla palautteella, että hän rikkoi yleisesti hyväksyttyjä käyttäytymissääntöjä ja mokoman kohelluksen jatkaminen saattaa johtaa pientä puhuttelua pahempiin seurauksiin.

Riskinä oli toki päättymätön räksytys ja jopa ryysyihin kiinni käyminen, mutta suuni aukaisemalla olisin yrittänyt edes jotain. Jäikö juniorille nyt mielikuva, että pilkkakirveitä ja karatepotkuja voi syytää mielin määrin ilman seurauksia, kunhan vaan uhoaa ja mesoaa tarpeeksi? Vahvistiko vaikenemiseni orastavaa epäsosiaalista käytöstä?

Minä olen lauhkea luonne, mutta seuraavaksi juniori saattaa avautua aggressiiviselle yksilölle, joka antaa palautteen nyrkillä. Meneekö musta silmä, murtunut luu, aivovamma tai kuolinilmoitus osaltaan meikäläisen piikkiin, kun en tehnyt mitään siinä vaiheessa, kun tehtävissä oli vielä jotain?

Ehkä hän kaipasi vain kuuntelijaa. Moni kännikiukuttelija hiljenee pelkällä korvalla.

Yhteisvastuu vaatii kantajikseen yksilöitä, mutta tässä tapauksessa en kantanut korttani kekoon. Varmaan moni muukin olisi menetellyt samalla tavalla, sillä yleisenä tapana on vältellä epämukavia ja kiusallisia tilanteita. Vältellessä ja muiden toimia odotellessa voi käydä kuitenkin niin, että kaikki ohittavat ongelmakäyttäytymisen ensioireet ja seurauksena on niin kutsuttu ongelmanuori.

Aikoinaan ulkopuolinen aikuinen totesi konserttia terrorisoinneille kajaanilaisteineille, että pientä rajaa. Sanat jäivät mieleen ja rajat lopulta jopa käyttöön.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti