REFRRER:path /

Kolumni: Presidentti puhui aivan oikeista asioista

Raimo Viirret

Raimo Viirret

Kirjoittaja on Kainuun Sanomista eläkkeelle jäänyt toimittaja.

Uudenvuoden puheessaan tasavallan presidentin odotetaan esittävän, miltä kansakunnan ja maailman tulevaisuus näyttävät ja mihin meidän olisi syytä jatkossa varautua. Seitsemännessä vuosipuheessaan Sauli Niinistö oli huolissaan monista erilaisista asioista ja ilmiöistä, vaikka päättikin sen runoilija Eeva Kilven lohdullisiin sanoihin:

”Siis kauneutta on. Rakkautta on. Iloa on.

Kaikki maailman kurjuudesta kärsivät,
puolustakaa niitä!”

Presidentin huolenaiheet eivät eroa useimpien kansalaisten ajatuksista.

Ilmastonmuutos merkitsee luopumista. Aineellisen yltäkylläisyyden ja jatkuvan kasvun aika muuttuu. Lapsilla eivät asiat enää ehkä ole paremmin kuin vanhemmillaan.

Harva tajuaa, kuinka käänteentekevä ja kapinoillekin altistava tämä näkymä on.

Eurooppa riitelee omista arvoistaan, joiden tilalle jotkut ovat tuomassa vieraita arvoja.

”Demokratian, tasa-arvon ja vapauden vastakohdat tunnemme”, Niinistö muistutti.

Hän sanoi suoraan, ettei demokratia saa antaa sijaa anarkisteille ja avoimesti natsitunnuksin marssiville, jotka tunnemme viime vuosisadan julmuuksista ja raakuuksista.

Vuoden 1918 muistoissa Niinistö huomautti myös, että vihan ottaessa vallan, tavallinen ihminen voi tehdä julmuuksia, joita hän ei aiemmin edes voinut kuvitella tekevänsä.

Presidentti puolusti selvästi edustuksellista demokratiaa erilaisia suoran vallan ja nopean vaikuttamisen pyrkimyksiä vastaan. Kyky ymmärtää ja sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä saattaa kadota suoran demokratian malleissa.

Minunkin mielestäni olisi vaarallista, jos myös vakavasti otettavat puolueet sitoisivat kantansa helposti manipuloitavien ja trollattavien nettiäänestysten tuloksiin.

Oli tärkeää, että presidentti nosti esille kansalaisia kuohuttaneet maahanmuuttajien tekemät väkivaltarikokset.

Yhtä tärkeää oli, että hän varoitti maahanmuuttajayhteisöjä, että tällainen lakiemme ja arvojemme vastainen käytös lisää riskiä kokonaisten ihmisryhmien leimaamiselle ja luo syvää epäluuloa ja vihaa.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vetosi omassa uudenvuoden tervehdyksessään, ettei näitä rikoksia käytettäisi vihan lietsontaan pakolaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan. Hän tähdensi, että niihin ovat syyllistyneet yksilöt, eivät väestöryhmät.

Niinistö mainitsi myös itsestäänselvyytenä, että me tarvitsemme maahanmuuttoa. ”Valmiita osaajia ja sellaisiksi oppivia, osallistumaan yhteiskuntamme ylläpitämiseen.”

Kaikille tämäkään ei vielä ole valjennut.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti