REFRRER:path /

Kolumni: Saunominen on talven kuuma esitys

Pentti Kangas

Pentti Kangas

Kirjoittaja on Kainuun Sanomista eläkkeelle jäänyt toimittaja.

Suomi aikoo esittää ensimmäisen kohteensa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Kunnian saa saunominen.

Unesco on yksi YK:n tärkeistä erityisjärjestöistä. Sen tarkoituksena on kasvatuksen, tieteen ja kulttuurin avulla edistää rauhaa ja kansojenvälistä yhteistyötä.

Suomalainen ajattelee saunomista luonnollisena osana lauantaita ja kaikkia muitakin viikonpäiviä. Kansainvälisen rauhan rakentaminen ei tule lauteilla ensimmäisenä mieleen muilla kuin täkäläisillä YK-sotilailla.

Kyproksen kriisissä 1960-luvun puolivälissä suomalaiset YK-sotilaat rakensivat ensin saunan ja sitten muut puitteet uskottavalle rauhanturvaamiselle.

”Saunomalla maailmanrauhaan” -ajatus saisi Unescon kautta aivan uutta tulta alleen.

Unesco alkoi kerätä aineettoman kulttuuriperinnön luetteloitaan kymmenen vuotta sitten. Niissä on jo runsaat 450 kohdetta yli sadasta maasta. Mukana ovat mm. flamenco, Välimeren ruokavalio, kiinalainen Peking-ooppera ja akupunktio. Saunominen olisi hyvässä seurassa.

Saunan alkuperästä suomalaisena keksintönä on kansainvälisissä tutkijapiireissä kiistelty niin kauan kuin on tiedetty hikikuopista ja ruumiillisesta ja henkisestä puhdistautumisesta.

Saunapuhtaalla omallatunnolla me suomalaiset voimme myöntää, ettemme ole keksineet tulipesää ja vedenheittoa. Nyt lyömmekin Unesco-löylyä ovelasti aineettoman kulttuuriperinnön puolesta. Olemme maailman paras suomalainen saunojakansa.

Saunatavoistamme ei kannata tehdä pesuvatia suurempaa numeroa.

Jäämme Unesco-jonossa pukuhuoneen puolelle, jos alamme pykälöidä, pitääkö saunassa olla alasti, mitä tarkoittaa Tarvitsevan valta lauteilla ja montako olutta kuuluu normaaliin saunavarustukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehet hallitsevat diplomatian- ja kansainvälisen kulttuuriperinnön askelkuviot, joten saunokoot vaikka virka-aikana, kunhan saavat lähetettyä voittavan hakemuksen ensi maaliskuun loppuun mennessä Unescoon. Kerrallaan Unesco käsittelee 50 hakemusta.

Lopuksi saunasta kuultua. Suomalainen, ruotsalainen ja venäläinen päättivät kilpailla siitä, kuka kestää pisimpään saunan löylyissä.

Kisa pääsi hädin tuskin alkamaan, kun saunan eteisestä kuului ääniä. Oven raosta ilmestyi Pikku-Kalle, joka totesi:

– Nyt minä olen ihan väärässä vitsissä.

Olemme maailman paras suomalainen saunojakansa.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti