REFRRER:path /

Kolumni: Taistelua tuulimyllyjä vastaan

Marjatta Kurvinen

Marjatta Kurvinen

Kotipuolessa Vaalassa minultakin oltiin taannoin vailla nimeä lähelle suunniteltua tuulivoimapuistoa vastustavaan adressiin. En laittanut.

Saattaahan se olla, että se oli virhe ja kotipirttini hirsiseinien sisälle jatkossa kulkeutuvat tuulivoimaloiden infraäänet ja sotkevat ennen niin rauhallisen elämän.

Lähimpään tuulivoimalaan olisi pirtiltä matkaa noin viisi kilometriä.

Kyllähän se suunnitelma toki vähän arveluttaa eikä aivan vähänkään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta löysin tietoa tuulivoimaloiden mahdollisista terveysvaikutuksista, muun muassa infraäänestä. Kuitenkin: ”Yhteydestä oireiluun tai sairauksiin ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä, vaikka mahdollisia vaikutusmekanismeja on esitetty kirjallisuudessa.”

Terveysvaikutuksia on tutkittu hyvin vähän eikä pitkäaikaisen altistumisen haittoja voida täysin sulkea pois. Tuulivoimaloita kuitenkin rakennetaan koko ajan lisää.

Joidenkin mielestä Oulujärven maisema pilaantuu tuulivoimaloiden takia. Minusta se maisema – niin rakas kuin se minulle onkin – ei ole niin kummallinen, että se tuulivoimaloilla pilaantuisi.

Sanotaan, että haitalliset asiat, kuten sudet ja tuulivoimalat, pitäisi viedä kauas ihmisasutuksesta. Niin syrjäistä paikkaa ei mahda Suomen maasta löytyä, ettei se jonkun vaikutuspiiriin joutuisi. Aina on jonkun eräkämppä tai harvinaisen lajin – tai vähintäänkin porojen – esiintymisalue vieressä.

Koska omallekin mökille on sähköjohto vedetty, niin minun täytyy myös ajatella, että jollakin se sähkö pitää tuottaa. Tuulivoima on käsittääkseni ilmastoystävällinen tapa tuottaa sähköä.

Entä häiriintyykö luonto? Tietysti. Kaikki rakentaminen vaikuttaa luontoon.

Viime viikolla haastattelin Jättiläisenmaan yrittäjää, joka oli närkästynyt, että hänen juuri teettämiensä maisemahuoneistojen eteen suunnitellaan hänelle siitä kertomatta tuulivoimapuistoa.

Toki on kumma, ettei Turkkiselän tuulivoimalan ympäristöselvityksiin oltu tehty havainnekuvaa Kivesvaaralta. Sen sijaan havainnollistettiin, miten vähän voimalat näkyvät Kivesjärven tai Jaalanganlahden rannalle. Ei oltu myöskään arvioitu matkailuvaikutuksia naapurikunnan puolelta.

Mutta tässäkin on toinen puoli. Ei kai kukaan voi olettaa, että hankkeiden suunnittelijat tulevat kolkuttamaan kotiovelle. Kyllä jokaisen pitää seurata ihan oma-aloitteisesti lähialueen rakentamissuunnitelmia esimerkiksi alueen lehtiä lukemalla. Kainuun Sanomissakin on ollut jo monta juttua Turkkiselän suunnitelmista. (Pieni mainos lopuksi.)

Jos kunnan ilmoitustaulua eitulekaan seuratuksi, niin voisihan sitä seurata edes alueen lehtiä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti