REFRRER:path /

Kolumni: Vaalipäivän äänet ratkaisivat

Pekka Lassila

Pekka Lassila

Mahtaisiko vetää paljon yleisöä jääkiekko-ottelu, jossa maalit olisi sijoitettu verhojen taakse, kuulutuksia ei olisi ja pelin lopputulos kerrottaisiin joitakin tunteja ottelun jälkeen. Yleisö voisi seurata vain keskikentän tapahtumia, vaihtoaitiota ja kenties vähän maalin ympärystääkin, mutta maalit jäisivät kokonaan näkemättä ja kuulematta.

Tai ajatellaanpa sotkamolaisittain pesäpallo-ottelua, jossa pesät olisi kotipesä mukaan lukien sijoitettu vaneristen sermien sisään niin, ettei katsomosta voisi pesien tapahtumia nähdä. Pallon lentoja, näyttäviä syöksyjä ja haavoja kyllä näkysi, mutta lopputulos tiedettäisiin vasta tunteja pelin jälkeen. Moniko jonottaisi Hiukkaan katsomaan peliä?

Vaaleissa peli kyllä näkyy ja kuuluu, mutta alustava lopputulos tiedetään vasta tunteja pelin jälkeen ja vahvistettu tulos vasta seuraavalla viikolla.

Mitähän mahtaisi äänestysaktiivisuuteen vaikuttaa, jos äänestystulos olisi reaaliaikaisesti nähtävillä koko vaalin ajan? Reaaliaikaisuuteen tuskin on teknistä estettä, mutta lainsäädännöllisiä saattaa olla.

Ajatellaanpa tilannetta, että ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä vasemmisto ampaisee kärkeen. Mitä tekevät vihreiden kannattajat? Entä kokoomuslaiset, keskustalaiset ja nukkuvat? Kiirehtivätkö vaalivoittoa odottavat demarit joukkovoimalla äänestämään? Entä uutta jytkyä odottavat perussuomalaiset?

Luulenpa, että jo ennakkoäänestyksessä rikottaisiin kaikki vanhat äänestysvilkkausennätykset. On paljon sellaisia äänestäjiä, jotka äänestävät mielellään henkilöä, joka mitä ilmeisimmin tulee valituksi eduskuntaan. Kukapa haluaisi ehdoin tahdoin olla häviäjä?

Varsinaisen vaalipäivän koittaessa vahvoilla olisi se puolue tai ne puolueet, joiden kannatus on ennakkoäänestyksessä ollut suurinta. Vahvoilla olisivat myös ne henkilöt, joilla jo olisi läpimenoa ennustava äänimäärä.

Uskonpa, että viimeistään varsinaisena vaalipäivänä viimeisetkin hädin tuskin äänioikeutetut teinit, vuodeosaston vaivaisimmat potilaat ja koko unohdettu kansa haalittaisiin talkoilla vaaliuurnille.

Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Nimittäin vaalien tulosta ääntenlaskennan aikana kommentoivat analyytikot sanovat aina, että vaalipäivän äänet ratkaisevat. Juuri tästä syystä olen itse pyrkinyt äänestämään varsinaisena vaalipäivänä, jos se vain on ollut mahdollista.

Kun Paavo Väyrynen hävisi vuonna 1994 presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella Elisabet Rehnille, hänen suosionsa kuivui ennakkoäänestyksen jälkeen ennen varsinaista vaalipäivää. Syy ei ollut Väyrysen mukaan hänen itsensä tai äänestäjien vaan median.

Kirjoittaja on Sotkamo-lehden päätoimittaja.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti