REFRRER:path /

Eduskuntavaalit 2019

Kaikki tarpeellinen tieto vuoden 2019 eduskuntavaaleista. Vaalipäivä on sunnuntai 14.4.2019. Ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 3.–9.4.2019 ja ulkomailla 3.–6.4.2019.
Eduskuntavaaleissa 2019 valitaan 200 kansanedustajaa ja siinä saavat äänestää kaikki äänioikeutetut, eli viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet Suomen kansalaiset.

« »

Kolumni: Valkoinen heteromies ei voittanutkaan

Siinä vaiheessa, kun koululaiset järjestivät ilmastolakkonsa, ajattelin, että näistä vaaleista tulisi ilmastovaalit.

Pari tuntia ennen kuin ennakkoäänet julkistettiin, kirjoitin tämän kolumnin ensimmäisen version. Olin silloin gallup-tietojen varassa sitä mieltä, että ilmastovaalithan nämä, mutta täsmälleen erilaiset kuin odotin. Väärässäpä olin.

Pelkäsin, ettei lasten ja nuorten aivan oikeaa huolta olisi otettu tosissaan, vaan valkoiset heteromiehet – selvyyden vuoksi sanottakoon, että ”valkoiset heteromiehet” eivät tässä tapauksessa ole kirjaimellisesti vain valkoisia heteromiehiä, vaan ihmisiä, jotka ajattelevat jenkkirepublikaanien tapaan – järjestävät vastaiskun.

Meiltä ei viedä dieselrasseja, meidän etelänmatkojamme ei veroteta, me emme vähennä lihansyöntiä. Me emme ylipäätään suostu kantamaan minkäänlaista ilmastovastuuta, sillä kiinalaiset ja amerikkalaiset ne vasta sotkevatkin, ovat kommentit kuuluneet.

Mutta niin vain äänestäjät yllättivät. Koulutusleikkaukset, kikyt ja muut painoivat ilmaston kanssa niin paljon, että eduskunta uudistui melkoisesti.

Edellisten vaalien jälkeen ei vielä varmasti ollut onnistuttu arkistoimaan annettuja äänestyslippuja, kun silloiset vaalivoittajat, keskusta ja kokoomus jo söivät nuorille antamansa koulutuslupauksen.

Herrat tulevat ministerit poseerasivat ennen vaaleja koululaisten ja opiskelijoiden kanssa ja vakuuttivat koulutustahtoaan, vaan mitenpä kävi?

Kun viime vaalien kolme voittajaa laativat hallitusohjelmaa, jokainen piti huolen omistaan. Keskusta sai maakunnat, kokoomus valinnanvapauden ja perussuomalaiset huomattavasti entistä kireämmän maahanmuutto- ja kehitysapupolitiikan.

Toki kävi niin, että kun sote kaatui, keskusta ja kokoomus hävisivät omansa. Vain ihmisten jakaminen meihin ja muihin pysyi ja syveni. Olisiko nyt oikean vastuun kantamisen vuoro?

On kiistatta niin, että olen valkoinen ja mies ja kaiken muun lisäksi hetero ja varsin tukevasti keski-ikäinen. Silti haluan, että tässä maassa tehdään politiikkaa, joka pitää huolen lapsistani ja lapsenlapsistani.

Viime aikoina on puhuttu paljon äänioikeusikärajan laskemisesta 16 vuoteen. Olen ollut vähän ihmeissäni vaatimuksen edessä, mutta jos se on keino saada nuorten ääni vielä paremmin kuuluviin, lasketaan ikärajaa, ja aloitetaan heti kunnallisvaaleista.

"Lasketaan ikäraja 16 vuoteen, ja aloitetaan heti seuraavista kunnallisvaaleista."

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti

Lue lisää aiheesta

« »