REFRRER:path /

Kolumni: Varjoja myös Aurinkorannikolla

Pentti Kangas

Pentti Kangas

On lämmin ja myöhäinen ilta Malagan lentoasemalla Espanjan Aurinkorannikolla.

Pitkäaikaisryvettynyt mies risteilee kaivelemassa terminaalin roskiksia ja kärttämässä matkustajilta kolikkoa. Hän on liikkeellä yksin. Ajoitus on kohdallaan.

Kotvasen kuluttua aulaan ilmestyy roskismiehen kilpakumppani tai yhteistyökumppani, sitä emme vielä tiedä.

Parivaljakko tekee keskinäisen tuloselvityksensä, ei espanjan kielellä, vaan tuttavallisesti suomeksi.

Pysyvästi tai kausiluonteisesti Espanjan Aurinkorannikolla asuvien suomalaisten määrää on vaikea arvioida.

Laskelmat pohjautuvat rekisteritietoihin, viranomaisten arvioihin ja korjauskertoimiin. Kausisiirtolaisista ei ole täsmällistä rekisteriä. Yleisesti käytetyn arvion mukaan Aurinkorannikolla on kaikkiaan noin 20 000 suomalaista, saman verran kuin esimerkiksi Iisalmessa.

Suomalaisten mielikuva Espanjan Aurinkorannikosta on kotoisin lomakohteiden esitteistä, iloisilta seuramatkoilta ja hyväosaisten eläkeläisten talviterveisistä. Elämä etelässä on täynnä hilpeitä karaokeiltoja ja halpoja ostoskoreja.

Todellisuudessa arki ei hyväile kaikkia tasapuolisesti muuten kuin lämpötiloillaan.

Aurinkorannikon vuosikymmeniä jatkunut kuherruskuukausi julkisuudessa on tarjonnut oikeita sävyjä säästeliäästi. Alueen rehellinen käsittely useista näkökulmista on peittynyt aurinkovoiteeseen.

Muutos parempaan on havaittavissa. Siirtolaisinstituutin tutkija Paula Könnilä valaisee Aurinkorannikolla asuvien suomalaisten elämää viileän monipuolisesti teoksessaan Sisua ja mañanaa. Könnilä tuntee aiheensa sekä tutkijana että Aurinkorannikon asukkaana.

Viime viikolla Helsingin Sanomat (3.1.) kertoi reportaasissaan Aurinkorannikon suomalaisten sosiaalisista ongelmista.

Suomalaissiirtolaisissa on yhä enemmän nuorta väkeä ja lapsiperheitä. Etätyön mahdollisuus, ajasta ja paikasta riippumattomat uudet yritykset, nuorten hyvä kielitaito ja seikkailunhalu siivittävät yhä useamman suomalaisen muuttoaikeita etelään.

Vaikka ruokakori onkin halvempi kuin koti-Suomessa, sikäläinen palkka saattaa silti olla riittämätön. Ongelmat kasautuvat.

Aurinkorannikon valot ja varjot voi kiteyttää viisauteen, joka sopii myös muihin ulkomaan kohteisiin: Suomessa väijyviä ongelmia ei pääse pakoon edes halpalennolla.

Kirjoittaja on Kainuun Sanomista eläkkeelle jäänyt toimittaja.

Arki ei hyväile kaikkia tasapuolisesti muuten kuin lämpötiloillaan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti