REFRRER:path /

Kolumni: Venäjän lippu ei liehu Korean olympialaisissa

Kirsi Hyytiäinen

Kirsi Hyytiäinen

Geneve

Venäjän lippu ei sitten hulmua Korean Pyeongchangin talviolympialaisissa helmikuussa. Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti tiistaina Lausannessa, että dopingista puhtaat venäläisurheilijat voivat kilpailla Koreassa, mutta vain maattomina urheilijoina. Eli eivät Venäjän lipun alla ja ilman Venäjän kansallislaulua.

Ei siis kannata ihmetellä kisoissa venäläisurheilijoiden rinnassa merkintää OAR. Se tarkoittaa Olympiaurheilija Venäjältä. Edes RUS-lyhennettä ei saa kirjoittaa venäläisten paitoihin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on hyväksynyt tämän kompromissin.

Voi ihan ilman sarvia ja hampaita kysyä, mitä kikkailua tämä oikein on? Venäläiset ovat doupanneet viime vuosina yli tuhat urheilijaansa, ja valtion turvallisuuspalvelu manipuloi venäläisurheilijoiden näytteet Sotshin talvikisoissa 2014 niin, ettei niissä näkynyt mitään. Venäläismitalisteista tiettävästi kymmenkunta oli doupattu.


Miten voi KOK:lle olla niin vaikeaa potkia rikolliset venäläisurheilijat kokonaan ulos kisoista ja saada kuriin Venäjän urheilujärjestöt ja valtio?

No, vastakysymys: Jos ei Yhdistyneet kansakunnat tai toinen suurvalta USA saa Venäjää poliittisesti aisoihin esimerkiksi Krimin valloittajana Ukrainalta, miten tällainen pienimuotoisempi ruotuun laitto voisi onnistua urheilujärjestöltä?

Putin, kuten hänen edeltäjänsäkin, käyttää urheilijoita poliittisina mannekiineina, ja siinä ei hyväksytä neljättä pistetilaa. Venäläiset eivät voita hopeamitalia vaan häviävät kullan.

KOK:lla oli kovat paineet päätöksen teossa. Vaa’assa painoi toisessa kupissa urheilun suurvalta Venäjä ja toisaalta olympiakomitean kyky puhdistaa huippu-urheilua dopingilta.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach puolusteli venäläisurheilijoiden starttioikeutta sillä, että Venäjän olympiakomitea heitetään ulos kaikenlaisesta osallistumisesta Korean olympialaisiin. Myös Venäjän olympiakomitean jäsen sai potkut Kansainvälisen olympiakomitean jäsenyydestä. Venäläisille määrättiin lisäksi 15 miljoonan dollarin sakot.

Venäjän dopingjärjestelmä ja -petokset ovat Bachin mukaan ennennäkemättömän harkittuja.

Lähinnä KOK pelasti tällä päätöksellä itsensä, ei välttämättä olympialaisia eikä urheilun puhtautta. Päätös oli kuitenkin astetta vahvempi kuin ennen Rion kesäkisoja. KOK heitti tuolloin Mustan Pekan urheilun alajärjestöille ja pyysi niitä jättämään venäläisurheilijat ulos lajeistaan, jos epäilivät dopingia.

Putin on niin taitava strategi, että hän löytänee keinot kiertää tämänkin KOK:n historiallisen päätöksen.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti