REFRRER:path /

Päätoimittajan mu(i)stelmat

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Päätoimittajalta

Ei muuta kuin kaveri altaan syvään päähän ja sitten katsotaan, pitkäänkö kelluu. Näin alkoi urani Kainuun Sanomien päätoimittajana vappuna 2013.

Kävi nimittäin heti ensimmäisellä viikolla selväksi, että pehmeät laskut ja leppoisat perehtymisjaksot eivät kuulu näihin hommiin. Tai no, olihan siinä se keskiviikon vapunpäivä ja torstai.

Perjantaina Journalistiliitto jätti lakkovaroituksen. Useilla aloilla lakko ei pysäytä toimintaa tyystin, kun palvelut tuotetaan esimiesvoimin. Vaan entäs kun näitä esimiehiä on tasan yksi?

Alkuun ajattelin, että äkkiäkös sitä perehtyy lehdenteon prosessiin eli toimitusjärjestelmään, juttujen kirjoittamiseen, kuvien ottamiseen, niiden siirtämiseen eri järjestelmien kautta sivuille, sivujen taittoon, ilmoitusten asetteluun, sivujen hyväksymiseen, lähettämiseen painoon…

Maailma ei (onneksi) koskaan päässyt todistamaan tätä yhden miehen orkesterin kakofoniaa. Lakko peruuntui viimeisenä iltana. Muistan kuinka tuona samana iltana olin SuperJymyn kumppaneille tarkoitetussa kauden avaustilaisuudessa. Kun minulta kysyttiin, mitkä fiilikset, vastasin, että olo on kuin ajolähtötilanteessa viimeisellä lyöjällä, jonka kaksi ensimmäistä ovat olleet huteja.

Alkushokin jälkeen seuraava yllätys odotti jo kulman takana. Kesäkuun alussa sain sähköpostilla kutsun työryhmään, jonka toimeksianto oli huippusalainen. Sen tehtävänä oli suunnitella Lännen Media. Hanke julkistettiin vuotta myöhemmin kesällä 2014 ja varsinainen toiminta käynnistyi loppuvuodesta.

Takana oli kuusi kustantajaa, joista puolet oli pörssiyhtiöitä – ja sen vuoksi homma piti pitää visusti salassa ulkopuolisilta. Pidimme kokouksia milloin milläkin verukkeella eri puolella Suomea, muun muassa Turussa ja Kuusamossa.

Lännen Media on nyt ollut toiminnassa yli neljä vuotta ja Kainuun Sanomat on ollut mukana alusta asti. Voin vakuuttaa, että pienelle maakuntalehdelle tällainen 40 hengen yhteistoimitus on ollut meille elintärkeä tuki ja turva ei-paikallisen sisällön tuottajana.

Seuraavasta yllätyksestä vastasi Posti eli silloinen Itella. Se irtisanoi Kainuun lehtien varhaisjakelusopimukset tammikuussa 2014. Kainuun Sanomista varhaisjakelussa oli noin 75 prosenttia ja paikallislehdistä noin puolet. Saimme puoli vuotta aikaa keksiä uuden ratkaisun tai neuvotella Postin kanssa uuden sopimuksen.

Koska asia ei edennyt, löysimme kumppaniksi Suomalaisen Lehtipainon. Rakensimme pikavauhdilla uuden varhaisjakelijan SLP Jakelun. Koska Postilta emme saaneet apuja, jakelureitit piti rakentaa uudestaan. Levitimme paperiset kartat suurelle neuvottelupöydälle ja merkitsimme siihen tussilla ne talot, joihin lehtiä tilataan. Jakelureitit suunniteltiin siltä pohjalta. SLP Jakelu aloitti toimintansa kesällä 2014.

Vuoden 2014 aikana aloimme viritellä Kuhmon kaupungin ja Suomussalmen kunnan kanssa Talvisodan alkamisen 75-vuotismuistopäivää. Sovimme niin, että seppeleenlasku ja muistojumalanpalvelus pidetään Suomussalmella, kalustonäyttely ja kenttälounas Raatteen Portissa ja pääjuhla Kuhmo-talossa.

Tapahtumalle asetettiin korkean profiilin tavoite: presidentti suojelijaksi, pääministeri juhlapuheen pitäjäksi.

Pääministerin houkuttelu Kuhmoon oli kohtalaisen työlästä eikä vähiten aikatauluongelmien vuoksi. Talvisodan muistopäivän juhla oli sunnnuntai-iltana, ja heti seuraavana maanantaina hänen piti olla Kauhajoella, jonne eduskunta kokoontui viettämään omaa muistotilaisuuttaan. Se olisi tarkoittanut kahdeksan tunnin ajomatkaa pääministerin virka-autolla.

Silloin syntyi idea: voisiko ilmavoimilta saada virka-apua pääministerin kuljetukseen? Kauhajoelle pääsee lentämällä.

Muistan vieläkin sen kesken kesälomaani valtioneuvoston kansliasta tulleen puhelun, jossa vahvistettiin, että pääministeri osallistuu Kuhmon tilaisuuteen. Muistopäivämme nousi sillä siunaamalla SM-liigaan ja siitä saatiin valtakunnallinen uutistapahtuma.

Muutama kuukausi myöhemmin tuli jälleen uutispommi. Alma Media myi kevättalvella 2015 Kainuun lehtiliiketoiminnan Suomalaiselle Lehtipainolle. Näin syntyi SLP Kustannus ja Kainari kuului jälleen kainuulaiseen perheyritykseen.

Alma Medialle kyse oli toiminnan painopisteen siirtämisestä Etelä-Suomeen. Lehtipainolle jakelu- ja kustannusyhtiön perustaminen merkitsivät liikevaihdon moninkertaistumista ja uudenlaisten liiketoimintojen haltuunottoa.

Kainuun Sanomille se tarkoitti henkiinjäämistä. Kemiläiselle Pohjolan Sanomille kävi tässä Alma Median vetäytymisruljansissa kehnommin.

Ei se toki ilmaiseksi tapahtunut. Uuden omistajankin aikana vaadittiin organisaation rukkaamista sekä yt-neuvottelut lukuisista säästötoimenpiteistä. Luovuimme sunnuntailehden jakelusta ja sunnuntain lehti korvattiin Viikonvaihde-Kainarilla. Se sai onneksi lukijoilta hyvän vastaanoton.

Omistajanvaihdos tarkoitti myös itsenäistymistä. Saimme tehdä Kainuun kokoisia päätöksiä.

Vuonna 2016 rakensimme digiä ja etenkin meille uutta juttua eli mobiilisovellusta. Mediakaistaan kytkettiin kaikki Kainuun tilattavat lehdet – tarjolla oli sekä päivittyviä uutisia että päivän lehti. Mukana oli rikastusominaisuus eli printin näköiseen digilehteen pystyi liittämään lisää valokuvia, videoita ja niin edelleen.

Uusi, meille sorvattu sovellus ei toiminutkaan toivotulla tavalla. Kun yksi ongelma saatiin korjatuksi, toinen petti. Palautetta tuli ja korvat punoittivat. Nyt sovellus onneksi toimii ja digiasioissa kehitystyötä tehdään koko ajan muutenkin. Syksyllä aloimme työstää toimituksessa laatukäsikirjaa. Jokainen sai määritellä, mitä työtä tekee ja miten.

Alkutalvesta 2017 valmistunut 34-sivuinen käsikirja toimi pohjana seuraavan syksyn isolle rutistukselle: sisältöuudistukselle. Kun olimme määritelleet sen, mitä me teemme ja miten, seuraava kysymys kuului: teemmekö me sitä mitä meidän pitäisi tehdä?

Toteutimme lukijatutkimuksen, johon saimme yli 800 vastausta. Lisäksi haastattelimme yksittäisiä lukijoita. Kävimme heidän kanssaan seikkaperäisesti läpi lehden jokaisen elementin yksittäisiä sarjakuvia myöten. Saimme käyttöömme satoja sivuja tutkimusmateriaalia. Pureskelimme niitä ja sisältöuudistuksemme tiivistyi kolmeen sanaan: puheenaiheet, persoonat ja palvelut.

Näkyvin uudistus oli se, että aloimme tuottaa lehteen viikoittain vaihtuvaa puheenaihetta, jota käsitellään useita päiviä peräkkäin. Keväällä 2018 tehdyssä uudessa lukijatutkimuksessa lehteen tyytymättömien osuus oli laskenut 10 prosenttiyksikköä ja tyytyväisten noussut sen saman 10 prosenttiyksikköä. Touché!

Vuosi 2018 oli meille juhlavuosi. Kainuun Sanomat täytti 100 vuotta 13. helmikuuta. Juhlavuoden suunnittelu alkoi jo edellisenä syksynä. Oli näyttelyä museossa, kahvitilaisuuksia eri puolilla Kainuuta, pääjuhla, toritapahtumaa ja niin edelleen.

Yksi lähes 25-vuotisen työurani mieleenpainuvimmista jutuista oli se, kun pääsin jakamaan juhlastipendejä kainuulaisille nuorille. Hakemuksia lukiessa oli välillä roska silmässä ja tomeria nuorukaisia kätellessä tuntui, että siinä siirtyi energiaa itseenikin.

Kainuun Sanomien päätoimittajaurani huipentui siihen, kun sain luovuttaa uudet sukset monoineen Helmille ja Heidille. Liukkaita kelejä Moisiovaaran laduille!

Voisi kuvitella, että viisi ja puoli vuotta on ihmisen elämässä yksi hujaus. Minulle ne ovat olleet elämäni pisimmät. Eivät siksi, että työ olisi ollut tervanjuontia tai jäiden polttelua. Päinvastoin nämä vuodet ovat olleet kaikkein opettavaisimmat. Paljon uutta on tapahtunut ja kokemusta karttunut.

Matkan varrelle on osunut paljon hienoja kohtaamisia, onpa sitten kiskottu hankeen juuttunutta autoa teatterin takapihalla tai viety sanomalehteä tilaajalle Jormualle. Näiden viiden ja puolen vuoden aikana olen saanut myös uusia ystäviä muun muassa tavistanssien kautta. Kiitos teillekin!

Lopuksi haluan kiittää Kainuun Sanomien henkilökuntaa. Näin kunnianhimoiseen porukkaan törmää harvoin. Markkinatilanne ja pienenevät resurssit ovat haastaneet tekemistä, mutta aina on pyritty parhaimpaan. Isojakaan muutoksia vastaan ei liiemmin pullikoida vaan ne otetaan annettuina ja sopeutuen.

Semmoinen on Kainuu ja sellaisia ovat kainuulaiset.

Van on tämä mahtava paikka ja porukka!

"Sain sähköpostilla kutsun työryhmään, jonka toimeksianto oli huippusalainen."

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti