REFRRER:path /

Pormestarimalli saattaakin olla ihan toimiva juttu

Marjatta Kurvinen

Marjatta Kurvinen

Yläkerta

Julkisessa keskustelussa Puolangan pormestarimallista on jäänyt salamyhkäinen ja epäilyttävä kuva. Että keskusta tässä vaan kahmii valtaa itselleen.

Tiistaina kuuntelin Puolangan kunnanvaltuustossa keskustelua pormestarimallista ja ainakin oma mielikuva alkoi muuttua.

Ehkä pormestarimallia kannattaa todellakin kokeilla juuri nyt, kun Puolanka on ilman kunnanjohtajaa.

Ymmärrän, että asia haluttiin saada nopeasti ratkaistuksi. Kunnanjohtajaa ei ole, ja uuden johtajan valinta kestäisi kuukausia. Helposti menisi puolikin vuotta väliaikaisjärjestelyillä. Työt kasaantuisivat hallintojohtajalle ja luottamushenkilöille.


Ainakin lyhyellä tähtäimellä tämä pikaratkaisu on Puolangalle edullinen varsinkin, jos hommia on jo valmiiksi kasaantunut.

Kunnanjohtajahakukin olisi sisältänyt riskejä.

Tiistai-illan keskustelussa Seppo Rajala (kesk.) muistutti, että aina kun Puolangalle on valittu sellainen kunnanjohtaja, joka ei jo asu paikkakunnalla, on hän pysynyt virassa korkeintaan neljä vuotta.

Tilapäisten kunnanjohtajien aiheuttaman riesan lienevät tiedostaneet muutkin kunnanjohtajavalintoja Kainuussa viime aikoina tehneet.

Vaikuttaa siltä, että paikkakunnalla asuminen tai se, että paikkakunnalle on vankat siteet, on painanut valinnoissa. Paltamoon valittiin paltamolainen, Vaalaan kesävaalalainen, Hyrynsalmelle hyrynsalmelainen, Suomussalmelle suomussalmelaislähtöinen ja Kuhmoon kesäkuhmolainen, jonka puoliso on töissä Kuhmossa. Sattumaako? Tuskin. Kaikki kunnat väistävät käypäläisiä, jotka hakevat Kainuusta vain työkokemusta.

Puolanka, joka on tehnyt tätä ennenkin itsenäisiä valintoja, teki vielä rohkeamman päätöksen. Se ei ryhtynytkään enää haeskelemaan, löytyisikö sitoutunutta ja pätevää vaan varmisti, että kuntaa johtaa paikkakuntaan sitoutunut.

Ymmärrän kyllä, että epäilyksiä herättää järjestelyn kova kiire. Hallintosääntöäkin lienee muutettu käsittääkseni vain niin, että kunnanjohtaja-sanan tilalle on kirjoitettu sana pormestari.

En tiedä syytä siihen, miksi muut ryhmät epäilevät pormestarimallista seuraavan yksinvaltaista ja salailevaa toimintatapaa. Varmaan sille epäilylle on joku peruste.

Nyt Harri Peltolalla on näytön paikka. Puolangan pormestarimallin onnistumista seuraa kiinnostuneena puolankalaisten lisäksi vähintäänkin koko Kainuu.

Peltolan on näytettävä, että malli toimii ja asiat tulevat hoidetuksi. Voihan se olla hyväkin, että asioita hoitaa ihminen, joka ei ole virkamiesorganisaation sisällä ja sen johdateltavissa vaan kuntalaisia lähempänä luottamushenkilö.

Lähtökohtaisesti hyvään uskovana toivon, että epäilijät ovat väärässä ja malli toimii. Ainakin rahaa säästyy, kun ei tarvitse maksaa sekä kunnanhallituksen puheenjohtajalle että kunnanjohtajalle palkkaa.

Uusi malli edellyttää Puolangalta ja pormestarilta avoimuutta ja läpinäkyvyyttä toimissaan. Salakähmäisyyteen ja itsevaltaisuuteen ei nyt todellakaan ole varaa.

Jos menee huonosti, niin kuntalaiset rankaisevat seuraavissa vaaleissa.

Harri Peltolalla on nyt näytön paikka.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti