REFRRER:path /

Yläkerta: Huumeiden käyttö ei ole pelkästään yksityisasia

Sirkku Rautio

Sirkku Rautio

Kirjoittaja on Ylä-Kainuun päätoimittaja.

En voi olla ottamatta kantaa tapaukseen Jari Sillanpää, erityisesti hänen puheisiinsa EVS-ohjelmassa viime viikolla. Silläkin uhalla, että kommentoimalla saa helposti lisänimen moralisti tai tuomitsija tai kukkahattutäti.

Lähetyksen aikana ruudussa näkyneissä viesteissä syytettiin haastattelijaa moralisoinnista. Ei kuitenkaan ole moralisointia kysyä, onko huumeiden vaikutuksen alaisena autolla ajaminen hyväksyttävää. Se on ihan asiallinen kysymys. Samoin kuin kysymys mahdollisista lopettamisaikeista.

Minä toivon, että Sillanpää ei olisi esiintynyt EVS-ohjelmassa. Haastattelu oli jonkinlainen huumeiden puolustuspuheenvuoro. Hän yritti jopa puolustella sitä, että ajoi autoa metamfetamiinin vaikutuksen alaisena. ”En tajunnut, että huumejutuissa on nollatoleranssi.”


Uskomatonta.

Ristiriitaista on myös sanoa olevansa narkomaani ja sitten todeta, että en tarvitse hoitoa ja ei ole ongelma olla ilman.

Sillanpää ei itse suoraan sanonut niin, mutta minulle jäi vaikutelma, että huumeiden käyttö on hänen mielestään yksityisasia. Samaa toistelivat monet some-keskustelijat kommenteissaan. Että mitä se kenellekään kuuluu, mitä ihminen vapaa-ajallaan tekee.

Huumeet eivät koskaan ole pelkkä yksityisasia. Huumekauppa lienee suurin ja menestyksekkäin rikollisuuden ala maailmassa. Me näemme vain huumetalouden ketjun viimeisen lenkin, johon kuuluvat huumeiden käyttö ja sen vaikutukset yksilöihin ja yhteiskuntaan.

Eniten laittomasta huumekaupasta kärsivät kaikkein köyhimpien maiden kaikkein köyhimmät ihmiset. Heille huumekasvien viljely ja huumeiden kuljetus voi olla ainoa oljenkorsi hankkia tuloja henkensä pitimiksi.

Ketjuun mahtuu myös ihmiskauppaa, kiristystä, lahjontaa, väkivaltaa, pelkoa ja alistamista.

Huumeiden käyttö vaikuttaa myös hyvin moneen huumeiden käyttäjän läheiseen. Surua, huolta, murhetta, pelkoa ja turhia yrityksiä auttaa.

Huumeiden käytön tarpeellisuuden tai huumeiden hyvien vaikutusten puolusteleminen on minusta yhtä outoa kuin voin väittäminen terveelliseksi. Vuosikymmenien tutkimustyön tulokset osoittavat selvästi, että kovat rasvat tukkivat verisuonia ja aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia. Alkoholin kanssa sama juttu. Selittely ei tee siitä yhtään terveellisempää.

Huumeet aiheuttavat kiistattomasti enemmän haittoja kuin hyötyjä. Moni ns. viihdekäyttäjä kertoo, että homma on hallussa ja käyttö pysyy kurissa. Mutta kaikki eivät halua tai pysty lopettamaan, viihdekäytöstä voi kehkeytyä vaikea riippuvuus.

Rikostilastojen mukaan huumeiden käyttörikokset ovat edelleen kasvussa. Poliisi on huolissaan etenkin nuorten huumeasenteiden höllentymisestä.

Eivätkö entisten narkomaanien kertomukset ja verkossa leviävät kuvat esimerkiksi metamfetamiinen käytön vaikutuksista ihmisen ihoon, hampaisiin ja terveyteen enää vakuuta?

Jos eivät, niin tarvitaan uusia keinoja viestiä huumeiden vaaroista.

Huumekäytön ketjuun mahtuu myös ihmiskauppaa. Selittely ei tee siitä yhtään terveellisempää.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti