REFRRER:path /

Yläkerta: Kainuuseen on pakko saada lisää menestyviä yrityksiä

Ahti Saarela

Ahti Saarela

Kirjoittaja on Kainuun Sanomista eläkkeelle jäänyt taloustoimittaja.

Kainuusta on viime aikoina tullut julkisuuteen monia hyviä esimerkkejä yritysten saavutuksista.

2000-luvun alussa perustettu RTG Sales on lähes tuplannut henkilökuntansa määrän viime vuosina. Finnair on ulkoistanut sille palvelujaan alusta alkaen. Nyt se vastaa yli puolesta RTG:n liikevaihdosta.

260 henkilöä työllistävän yrityksen toimialat ovat Contact Center sekä kokousten ja kongressien järjestäminen. Kajaanin ammattikorkeakoulu ja Kainuun ammattiopisto ovat tarjonneet alusta alkaen hyvän pohjan yrityksen henkilökunnan saannille.

Nyt yritys on käynnistämässä 2-vuotisen oppisopimuskoulutuksen ammattiopiston kanssa.


Juuri Kajaanin tarjoamat hyvät koulutuspalvelut olivat tärkeä syy, kun S-ryhmä siirsi huomattavan osan taloushallinnostaan Kajaaniin Renforsin Rantaan.

Peliala kuuluu Kajaanin ammattikorkeakoulun pääaloihin. Critical Force taas on alan yritys, joka on ulottanut toimintansa jo Koreaan asti.

Pelialalle on syntynyt Kajaanissa runsaassa kymmenessä vuodessa parisataa työpaikkaa. Jatkossa kasvuvauhdin ennustetaan kovenevan.

Vuokatista lähtenyt SuperPark on jo laajentunut Suomessa lukuisille paikkakunnille.

Pari kuukautta sitten yhtiö avasi ensimmäisen Aasian sisäaktiviteettipuistonsa Hongkongissa. Kilometrin säteellä puistosta löytyy miljoona potentiaalista asiakasta.

Hongkongin esimerkki avaa tietä myös SuperParkin muulle kansainvälistymisille. Se käynnistää tänä vuonna uusia puistoja ainakin Ruotsiin ja Kiinaan.

Kasvua kainuuseen -hankekokonaisuus tuotti hyvän tuloksen: projektissa mukana olleet yritykset lisäsivät yhteenlaskettua liikevaihtoaan 42 prosenttia.

Kainuun Etu on luvannut jatkaa yrittäjien toiminnan tukemista tavalla tai toisella. Hyvä niin.

Vauhtia Kainuuseen on käynyt luomassa myös peliyhtiö Rovion johdossa aikaisemmin toiminut Peterl Vesterbacka. Hän uskoo pelialan suureen kasvuun ja toisi aasialaisia opiskelijoita Kainuuseen.

Ennakkoluulottomiakin ratkaisuja on kehiteltävä.

Käytäntö osoittaa, etteivät kaikki askelmerkit olekaan Kainuussa kohdallaan. Tarjolla olevalle investointirahalle ei nimittäin ole läheskään aina ottajia. Kaksi esimerkkiä riittää todistamaan asian.

Maakunnan ylivoimaisesti suurin rahalaitos, Kainuun Osuuspankki, kertoi viime vuoden tulosjulkistuksessaan, että yritysrahoitus oli supistunut. Näin on käynyt, vaikka eletään nousukautta.

Lisäksi osa valtion investointi- ja kehittämisavustuksista on jäänyt käyttämättä.

Aktiviteetista on siis pulaa. Asialle on kuitenkin osaselityksensä: sukupolvenvaihdoksia syntyy aivan liian hitaasti, eivätkä eläkeiän kynnyksellä olevat yrittäjät halua luonnollisestikaan investoida.

Yritysrahoituksen kysyntä on supistunut, vaikka eletään nousukautta.

Ennakkoluulottomiakin ratkaisuja on kehiteltävä.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti