REFRRER:path /

Yläkerta: Kerro mitä on urheilu, niin pääset inttämään

Pentti Kangas

Pentti Kangas

Kirjoittaja on Kainuun Sanomista eläkkeelle jäänyt toimittaja.

Missä urheilulajissa me suomalaiset olemme maailman parhaita?

Hiihdossako? Muistakaa norjalaiset.

Jossain palloilulajissa? Älkää edes miettikö. Salibandyliiton strategiassa salibandysta tulee Suomen suurin joukkuepeli ja maailman paras salibandymaa vuoteen 2028 mennessä. Odotellaan.

Moottoriurheilussa? Lentävien suomalaisten kierroslukumittari rauhoittui, kun ulkomaalaisetkin innostuivat ratinpyörittämisestä.

Elektroniikkaurheilussa? Kyllä! Tulihan se sieltä. Tässä on Suomen mahdollisuus.

Joona ”Serral” Sotala voitti marraskuun alussa Yhdysvalloissa pelatut StarCraft II -pelin maailmanmestaruuskilpailut.

Pornaisista maailman huipulle kivunnut Sotala on elektroniikkaurheilija. StarCraft II on reaaliaikainen strategiapeli, jossa pelaaja kehittää ja komentaa armeijaa ja pyrkii tuhoamaan vastustajan tukikohdan.

Elektroninen urheilu on kilpapelaamista tietokoneella, konsolilla tai mobiililaitteella.

E-urheilulla on provosoiva nimi. Onko tämä oikeaa urheilua vai ajanhaaskausta? Lajin urheiluvammoja ovat korppikotkan ryhti ja hiirikäsi.

Kriitikoiden mielestä e-urheilu on väkivaltaviihdettä, joka jättää jälkensä etenkin junioreihin. Tätä kannattaa vakavasti pohtia ja samalla vaikkapa perinteistä olympialajia nyrkkeilyä.

Heitän hyviä pointteja e-urheilun puolesta.

E-pelaajan syke saattaa nousta suorituksen aikana kahdensadan tuntumaan, siis samoihin lukemiin kuin hiihtäjällä loppunousussa ja sulkapalloilijalla eräpallossa.

E-urheilija tekee parhaimmillaan jopa kymmenen suoritusta eli näppäilyä sekunnissa ja harjoittelee viisi-kahdeksan tuntia päivittäin.

Ei ihme, että Kansainvälisen olympiakomitean linjauksen mukaan elektroninen urheilu voidaan laskea ”oikeaksi urheiluksi”.

Ansiotuloissa e-urheilu maailman huipulla on kaukana amatöörien puuhastelusta. Joona Sotala voitti MM-kisoissa 280 000 dollaria. Tämän vuoden aikana hän on voittanut kaikkiaan yli 470 000 dollaria eli noin 415 000 euroa.

E-urheilusta on tulossa suosittu televisiolaji. Laaja näkyvyys siivittää myös useita ”oikeita” urheilulajeja.

Ampumahiihto ja suunnistus olivat aikoinaan metsäläisten ja pihkaniskojen oma rajallinen maailma.

Nykyisin miljoonat katsojat jännittävät Kaisa Mäkäräisen kilpailemista televisiosta ja kännykän ruudulta kuin tietokonepeliä.

Kun pääsemme lopullisesti eroon haravapiirtotelevisiosta, huipputerävä 8k-näyttö tarjoaa uudenlaisia elämyksiä suunnistuksen karttamaailmasta ja tietysti elektroniikkaurheilusta.

Vielä yksi perustelu puhuu sen puolesta, että e-urheilu on urheilua: doping.

Huipputurnauksissa pelaajien nauttimien kisajuomien testaus yleistyy, sopupelaajia metsästetään ja epäurheilijamaisesta käytöksestä rangaistaan.

E-urheilu, tervetuloa tuttuun joukkoon!

E-pelaajan syke saattaa nousta suorituksen aikana kahdensadan tuntumaan.

Kommentit

Näytä 10 20 30 40 50 kommenttia sivulla

Jätä kommentti